Volledig scherm
© Jacques Zorgman

Oom Frans toegevoegd aan familie Herckenrath

Een Herckenrath-portret, van de Monsterse schilder De Cocq, is gekocht op een kunstveiling in de VS en vanaf nu te zien in Westlands Museum.

De befaamde Monsterse familie Herckenrath wordt langzamerhand herenigd op schilderijen in het Westlands Museum. Naast portretten van de voormalig burgemeester van Monster Leon Herckenrath, zijn moeder Alida Herckenrath-Milius, heeft zijn oom Frans Herckenrath een gezicht gekregen in het streekmuseum. ,,Leon Herckenrath kocht als burgemeester van Monster in 1835 de buitenplaats Geerbron nadat hij een tijd in Amerika had gewoond. Vanuit Monster dreef hij handel met Amerika. Op de buitenplaats kreeg het gezin van Herckenrath frequent bezoek van zijn oom, de ongetrouwde en kinderloze beroepsmilitair Frans Herckenrath,'' vertelt Ton Immerzeel van het Westlands Museum.

,,Hij had een carrière in het leger doorlopen, met maar liefst 38 veldslagen waaronder de slag bij Waterloo tegen Napoleon. Frans Herckenrath werd bevorderd tot luitenant-kolonel en kreeg de Militaire Willemsorde. Na zijn dood, hij stierf wel in Venlo, werd hij in de grafkelder van de familie Herckenrath in de Monsterse duinen bijgezet. Het portret is in 1847 gemaakt door Cornelis de Cocq tijdens een van de familiebezoeken.''

Volledig scherm
© Jacques Zorgman

Kunstveiling
,,Virginie de Fremery-Herckenrath, dochter van Leon Herckenrath, erfde de familiestukken en nam hen tijdens haar verhuizing naar de VS mee. De Fremery-Herckenrath deed in tijden van financiële crisis in 1942 afstand van haar bezit. Anno 2017 komen verschillende schilderijen weer in omloop op de kunstmarkt en werd dit portret gespot door de voorzitter van de werkgroep Oud-Monster," licht Immerzeel toe.

Leo van der Ende kon zijn geluk niet op toen hij van een Amerikaans veilinghuis het bericht kreeg dat het schilderij van Frans Herckenrath te koop kwam. ,,We hadden al eerder geboden op het schilderij maar toen mis gegrepen. De koper had het stuk echter nooit betaald en opgehaald. Dus kreeg ik een e-mail van het veilinghuis of we nog steeds interesse hadden. We hebben snel geschakeld en het alsnog gekocht."

Fonds Westland nam de kosten voor de koop en vervoer van New York naar het Westland op zich. Daar aangekomen bleek het portret op doek in heel goede staat te verkeren. ,,De prijs van het schilderij was in onze ogen bescheiden, het heeft vooral emotionele waarde voor het Westland. Het is belangrijk dat historische kunststukken een plek hebben in het streekmuseum. Hiermee kunnen we de geschiedenis van het Westland een gezicht geven.''

Volledig scherm
© Jacques Zorgman

Rijksmuseum
,,Het gaat hierbij niet alleen om het portret van deze belangrijke familie maar ook een schilder van naam, nota bene uit Monster. Er hangen zelfs meerdere werken in het Rijksmuseum van De Cocq. Wij zullen als Fonds geld beschikbaar blijven stellen voor de aankoop van historische kunstobjecten in de toekomst'', zegt Piet van der Valk van Fonds Westland. ,,Er zijn nog twaalf andere schilderijen van de Herckenrath-inboedel in omloop, blijkt uit oude notariële akten. Ik houd de kunstveilingen in de gaten, wie weet komt er nog een topstuk online", aldus Leo van der Ende.

poll

De nieuwe burgemeester van Westland hoeft niet per se zelf een Westlander te zijn

De nieuwe burgemeester van Westland hoeft niet per se zelf een Westlander te zijn

  • Eens (42%)
  • Oneens (49%)
  • Neutraal (9%)
689 stemmen