Opening islamitische school in 2021 lijkt onhaalbaar: ‘Cowboygedrag van partijen is niet goed te praten’

VideoHet getouwtrek over de komst van een islamitische school naar Westland kan nog jaren duren. Ook als de hoogste bestuursrechter over een half jaar het beroepschrift van de gemeenteraad afwijst, moet elke volgende stap langs de gemeenteraad. Die zal niet snel van mening veranderen.

Het beroepsschrift dat namens de Westlandse gemeenteraad naar de Raad van State gaat, heeft volgens emeritus hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens ‘geen schijn van kans'. ,,Dit is tijdrekken. Cowboygedrag van deze partijen, anders kan ik het niet omschrijven. Het is niet goed te praten. Ze proberen hun gelijk te halen, maar de rechter gaat ze dat niet geven.”

GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en LPF hebben samen een meerderheid in de raad. Ze willen niet dat scholenstichting Yunus Emre een school begint in Westland en daarom hebben ze tegen het ‘plan van scholen 2020-2023' gestemd. Eerder had de Raad van State namelijk bepaald dat Yunus Emre een school mag beginnen in de gemeente, ondanks een eerdere weigering van de staatssecretaris en de minister van Onderwijs. Minister Arie Slob heeft vandaag het plan van scholen alsnog vastgesteld. 

Koude oorlog

,,Dit is pas voor de tweede keer in de geschiedenis dat een minister ingrijpt bij het gemeentebestuur. De laatste keer was in 1951, midden in de koude oorlog, toen de overheid ingreep bij een communistisch bestuur in Groningen. Dat geeft wel aan hoe extreem het is”, zegt Zoontjens. 

Een woordvoerder van wethouder Ben van der Stee (Onderwijs) laat weten dat hij van plan is de uitspraak van de Raad van State in de door de raad aangekondigde beroepsprocedure tegen het besluit van de minister af te wachten. ‘Daarna neemt hij de stappen die hij moet nemen.’ Als Yunus Emre voor 1 maart 2020 of 2021 een huisvestingsaanvraag doet, moet de raad weer instemmen met het dan vast te stellen ‘huisvestingsprogramma en het bijbehorende uitvoeringsprogramma.’ 

Vertraging

En de kans is klein dat de gemeenteraad dan wel overstag gaat. ,,Wij zullen waarschijnlijk weer tegenstemmen”, zegt Dave van Koppen (LPF). Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland blijft ook bij zijn standpunt. Peter Duijsens zegt dat er geen ‘enkel scenario denkbaar is’ waarin Westland Verstandig wel ‘voor’ zou stemmen. Ze zetten vol in op vertraging. ,,Trek er maar weer twee, drie jaar voor uit.”

Volledig scherm
© anp

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland