Volledig scherm
Granaten gevonden bij werkzaamheden Honselersdijk © regio15

Opnieuw drie Franse granaten uit Eerste Wereldoorlog aangetroffen bij werkzaamheden Honselersdijk

Tijdens de werkzaamheden aan de Zwaansheulbrug in Honselersdijk zijn vanmiddag opnieuw explosieven uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het gaat om drie Franse geschutsgranaten. Afgelopen vrijdag werd eenzelfde type granaat gevonden tijdens de werkzaamheden.

De bouwvakkers, die de oude Zwaansheulbrug aan de Middel Broekweg aan het vervangen zijn, stuitten vandaag voor de tweede keer in korte tijd op explosieven uit de Eerste Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de granaten meegenomen om deze op een andere plek tot ontploffing te brengen. 

Hoe de granaten in Honselersdijk terecht zijn gekomen is nog een groot raadsel. Nederland bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal en buiten de strijd. Volgens kenners zijn er verschillende mogelijkheden hoe de granaten precies daar terecht zijn gekomen. 

Back-up

De bommen zouden mogelijk als mijn gebruikt zijn in de Tweede Wereldoorlog, zei Tim de Mos van oorlogsmuseum Atlantikwall in Scheveningen vrijdag al tegen deze krant. Volgens De Mos gebruikten de Duitsers vaker oude munitie, overgebleven uit de vorige wereldoorlog, voor andere doeleinden. ,,Het goede materiaal ging naar het oostfront, waardoor vestingen zoals die in Hoek van Holland met ouder spul zaten. Dit type granaat werd ook weleens gebruikt als back-up voor het opblazen van bruggen om de geallieerden af te remmen.”

Een andere mogelijkheid is dat de granaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Honselersdijk zijn beland door de Fransen. ,,Munitie uit het begin van de twintigste eeuw werd toen ook nog gebruikt”, legt de Belg Cynrik De Decker, onderzoeker van Bom-Be, gespecialiseerd in het opsporen van oorlogsmunitie in de (water)bodem uit. Maar het kan volgens de expert ook zo zijn dat de granaten pas na de Tweede Wereldoorlog in de grond zijn beland. ,,Met munitie gebeuren de gekste dingen. Mensen nemen het als souvenir weleens vanuit België de Nederlandse grens over, krijgen dan last van een schuldgevoel en dumpen het dan ergens. Het is ook zeer plausibel dat de granaat bij zandwinning is opgepompt en in Honselersdijk is beland.’’ 

Het is overigens niet de eerste keer dat dit soort bommen uit Westlandse grond naar boven komen. In 2013 werd bij werkzaamheden aan een andere brug, in ’s-Gravenzande, meerdere Franse brisantgranaten gevonden uit dezelfde periode.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland