Volledig scherm
Rommelmarkt in de hoofdstraat. Bradelier De Lier. © Guus Schoonewille

Oranjecomité baalt van inperken Lierse feestweek

Het Oranjecomité in De Lier is zeer onaangenaam verrast dat de feestweek Bradelier dit jaar niet vijf, maar vier dagen dagen mag duren. Dat staat op de evenementenkalender van 2019. 

Voorzitter Piet Voskamp van het Oranjecomité is des duivels en heeft een brief op hoge poten gestuurd naar het college van b en w en de gemeenteraad. Die praten donderdag in de raadscommissie bestuur over de evenementenkalender en de evenementennota. ,,Tijdens een bijeenkomst in De Kiem in 's-Gravenzande over de feestweken werd vorig jaar gezegd dat het nog denkwijzen waren. Maar nu kregen we een brief dat de feestweek niet langer dan vier dagen mag duren. Dat is gewoon niet zo afgesproken”, briest Voskamp.

En dat terwijl De Lier vorig jaar de eigen feestweek qua massaliteit al flink heeft teruggebracht. ,,Wij hadden een vooruitziende blik en waren daar al mee bezig”, zegt Voskamp. ,,Er kwam op vrijdag en zaterdag duizend man minder, maar we hebben het geregeld. Dan denk je dat je de komende tien jaar van het gezeik af bent en dan krijg je dít weer.”

Jeu de boulestoernooi

,,We zouden de dinsdag kunnen schrappen, maar dat is precies de dag van de wielerronde”, zegt Voskamp. ,,Die kan ook niet zomaar naar de woensdag, dan hebben we al een jeu de boulestoernooi. En op donderdag is er braderie. Kortom, je moet alles in vier dagen gaan proppen.”

In april en mei heeft het Oranjecomité in De Lier eveneens een aantal evenementen gepland en daar gaat ook het mes in. ,,We hadden tweede paasdag aangevraagd, maar dat mag niet meer", baalt Voskamp. ,,Van de acht dagen die we actief waren, moeten we er twee inleveren. Dat is 25 procent. We hebben het al ingeperkt, dus waarom moet het nou allemaal wéér veranderd worden?”

Dat vraagt ook Remmert Keizer, fractievoorzitter van oppositiepartij GemeenteBelang Westland zich af. Hij heeft de brief van Voskamp op de agenda van de raadscommissie bestuur laten zetten. ,,Het is absoluut niet acceptabel dat de feesten ingeperkt gaan worden”, stelt hij. ,,Ik had dit niet verwacht van het huidige college. De evenementenkalender zou minimaal gelijk blijven, maar als je je erin gaat verdiepen, merk je dat dat helemaal niet zo is. En dan voel je je toch een beetje genaaid.”

De gemeente Westland wil vooruitlopend op de raadscommissie bestuur niet reageren. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland