CDA-wethouder Hans Horlings is 58 jaar geworden.
Volledig scherm
CDA-wethouder Hans Horlings is 58 jaar geworden. © Jacques Zorgman

Overleden wethouder Hans Horlings (58) zocht altijd naar oplossingen

UpdateEen man vol dynamiek die in zijn werk van geen ophouden wist, vol in het leven stond en ook in discussies met de media altijd naar oplossingen zocht. Typeringen van CDA-wethouder Hans Horlings (58) van Midden-Delfland, die is bezweken aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Horlings overleed in de nacht van dinsdag op woensdag in het ziekenhuis. 

De verbijstering is groot, ook omdat Horlings bekend stond als een man met een groot doorzettingsvermogen, die zelden ziek was en altijd bezig voor zijn gemeente. Horlings, die al wethouder was sinds 2011, had niet voor niets de grootste en zwaarste portefeuille binnen het college. De loco-burgemeester had verreweg de meeste politieke ervaring. Zo was hij verantwoordelijk voor financiën, belastingen, grondexploitaties, coördinatie van subsidieverkrijging, economische zaken, bedrijventerreinen, Bedrijvenschap Harnaschpolder, recreatie en toerisme, verkeer, rijksinfrastructuur, openbaar vervoer, volksgezondheid en sociale zaken. Om maar wat te noemen, want de lijst is nog niet volledig. 

Altijd bereikbaar

Horlings, die een vrouw en een dochter nalaat, was ook voor de media altijd bereikbaar voor commentaar. En sprak je in de raadszaal gerust aan vóór vergaderingen van de gemeenteraad van Midden-Delfland, als een stuk in de krant hem niet welgevallig was of als het in zijn ogen anders was. Maar hij bleef wel correct en altijd gericht op samenwerking. ,,We hebben elkaar nodig, zo simpel is het”, liet hij wel eens weten. Op fouten in zijn dossierkennis kon je hem zelden tot nooit betrappen. Of zoals voormalig wethouder Govert van Oord (70) zich hem binnen het college herinnert:  ,,Een heel levendige man, met veel dynamiek, die niet van ophouden of opgeven was.”

Quote

Iemand in de kracht van zijn leven en dan krijgt deze vreselijke ziekte hem te pakken. Ik ben er stil van

Govert van Oord, oud-wethouder

Het nieuws van zijn overlijden is bij Van Oord ‘hard binnengekomen’.  ,,Ik heb in het verleden binnen de politiek in Midden-Delfland menig pittige discussie met hem gehad. We waren het niet altijd eens, stonden dan tegenover elkaar, maar we zochten altijd wel naar oplossingen. Zo was Hans: stevige woorden, maar wel altijd proberen om met elkaar tot een oplossing te komen. En hij had een onverwoestbaar goed humeur. Ja, iemand in de kracht van zijn leven en dan krijgt deze vreselijke ziekte hem te pakken. Ik ben er stil van.”  

Geschokt

Dat beeld roept ook een ander oud-wethouder van Midden-Delfland, Piet Houtenbos (71) op. Hij is net als Van Oord van Open-Groen-Progressief Midden-Delfland (OGP). Hij reageert geschokt, omdat het nieuws van zijn overlijden hem nog niet had bereikt. ,,Hier ben ik wel even stil van, pffff. Ik wist dat hij in het ziekenhuis was opgenomen en dat is nooit een goed teken in dit geval. Maar je hoopt op het beste, dat iemand herstelt. Ik vind het ontzettend triest. Hans was een heel gewaardeerde collega. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik altijd heel goed met hem heb samengewerkt. Hij heeft veel tot stand gebracht voor Midden-Delfland. Ik wens zijn vrouw en dochter alle sterkte toe.”

Het bericht is evenzeer keihard aangekomen bij burgemeester Arnoud Rodenburg, zijn wethouders en medewerkers en de bewoners van Midden-Delfland. ‘Hans Horlings (58 jaar) is vannacht overleden aan de gevolgen van het coronavirus’, laat de gemeente Midden-Delfland in een in memoriam weten. ‘Wij zijn geschokt en stil van verdriet. Hans was een prachtig mens in al zijn facetten. Hij laat een grote indruk op ons achter. Om de persoon die hij was; scherp, vurig, geestig, nuchter, vriendelijk en betrokken. Een man met een hartelijke persoonlijkheid en uitbundige lach. Hans droeg Midden-Delfland in zijn hart. Een keiharde werker. Een perfectionist met uitstekende dossierkennis. Wij zijn dankbaar dat wij Hans van zo dichtbij hebben gekend en gaan hem heel, heel erg missen. Naast wethouder, collega en vriend was Hans echtgenoot en vader. We leven mee met zijn gezin en wensen zijn vrouw en zijn dochter, Hans’ grote trots, heel veel kracht en sterkte. Hans heeft heel veel betekend voor onze gemeente Midden-Delfland. En voor ons als gemeenteraad. Ter nagedachtenis van Hans hangen wij de vlag halfstok.’

Tekst gaat verder onder de tweet

Hoop en vrees

CDA-fractievoorzitter Rob Zwaard en afdelingsvoorzitter Willem Auping reageren evenzeer verslagen. ‘Tot ons onuitsprekelijke verdriet moeten wij u mededelen dat onze wethouder Hans Horlings de strijd tegen het coronavirus verloren heeft. Dagenlang zweefden wij tussen hoop en vrees en hebben wij gebeden om herstel. Met Hans Horlings verliezen wij een door de wol geverfd politicus, een keiharde werker, een kundig wethouder, maar bovenal een aimabel en uitermate vriendelijk mens. Het was een voorrecht om met hem te mogen samenwerken en wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange inzet voor het CDA en de Gemeente Midden-Delfland in het bijzonder. Het is moeilijk om deze keiharde realiteit onder ogen te zien, wat een immens verdriet voor zijn vrouw en dochter. Naar hen gaan dan ook op dit moment onze aandacht en gedachten uit, wij wensen hen alle kracht toe om dit onbeschrijfelijke verlies een plekje te geven in hun verdere leven.’

Verdriet overheerst 

Ook in Voorschoten, de woonplaats van Horlings, heeft zijn overlijden gezorgd voor een golf van ontzetting. ,,Hans was een ongelooflijk aardige man”, zegt Pauline Bouvy-Koene, burgemeester van Voorschoten. ,,Zeer aimabel en bijna geen ruzie mee te krijgen. Hij heeft veel betekend voor het CDA Voorschoten en voor het dorp in het algemeen. Bij mij, het hele college en de gemeenteraad van Voorschoten overheerst het verdriet. Onze gevoelens gaan nu in de eerste plaats uit naar zijn naasten en we wensen hen veel kracht en sterkte. We leven op dit moment in een surrealistische wereld en ineens komt nu de bittere realiteit keihard binnen.”

Horlings was van juli 2003 tot juli 2009 wethouder in Voorschoten. Hij is altijd in het dorp blijven wonen, ook toen hij in 2011 aan de slag ging als wethouder van Midden-Delfland.

In samenwerking met indebuurt Westland