Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Fred Leeflang

Parkeren langs Westlandse kust gaat 6 tot 8 euro per dag kosten

Het parkeertarief langs de Westlandse stranden gaat in 2020 naar 6 of 8 euro per dag in het hoogseizoen. Dat staat in de plannen van wethouder Pieter Varekamp die hij woensdag voorlegt aan de gemeenteraad.

Het parkeren langs de Westlandse kust moet op de schop. Eerder had de gemeenteraad al laten weten dat hij betaald parkeren met een gedifferentieerd tarief wilde. Daarom heeft de wethouder die plannen nu verder uitgewerkt. 

De parkeerterreinen bij de drie Westlandse slagen (Vlugtenburg, Beukel en Molenslag) krijgen een nieuw geautomatiseerd parkeersysteem met slagbomen. Badgasten kunnen dan contactloos of met pin betalen. Hoe hoog het tarief precies wordt, moet de gemeenteraad nog bepalen.

De wethouder schetst twee mogelijkheden: 6 euro per dag in het hoogseizoen en 3 euro in het laagseizoen of 8 euro in de zomermaanden en 4 euro in de rest van het jaar. Daarnaast zal het eerste uur gratis zijn. De 6 en 8 euro zijn een maximaal dagtarief, want er gaat een vast uurtarief gelden. Om vast te kunnen stellen hoe hoog dat uurtarief precies wordt, moet de gemeente verder analyseren hoe lang mensen gemiddeld parkeren bij het strand.

Fietsgebruik

Bij het nieuwe systeem hoeven er geen beheerders meer aanwezig te zijn op het terrein. Wel kunnen er boa’s worden ingezet op drukke stranddagen of bij evenementen. Dat is meteen een risico van het plan, want volgens de wethouder kan de inzet van boa’s niet altijd worden gegarandeerd. Ook wil de wethouder fietsgebruik blijven stimuleren. Zo moeten er goede, eventueel bewaakte, fietsenstallingen komen waar ook elektrische fietsen veilig kunnen staan.

Momenteel worden de drie parkeerterreinen beheerd door een externe beheerder, die een vergoeding betaalt aan de gemeente. De inkomsten van het parkeren gaan naar de exploitant. De parkeerplaatsen zijn eigendom van Hoogheemraadschap Delfland en de gemeente huurt die gronden. Nu betalen badgasten in het hoogseizoen 4 euro per dag en in het laagseizoen 2 euro. Ze moeten cash betalen of kunnen, als de beheerder aanwezig is, via een mobiel pinapparaat betalen. 

Het nieuwe parkeersysteem vraagt om een extra investering van 250.000 euro. De gemeente verwacht jaarlijks tussen de 250.000 en 450.000 euro aan inkomsten van de parkeerterreinen. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Westlandse ‘suikeroom’ hoort cel eisen na seks met minderjarig nichtje

    Westlandse ‘suikeroom’ hoort cel eisen na seks met minderja­rig nichtje

    Marc H. uit Honselersdijk was 37 jaar toen hij een seksuele relatie begon met het 14-jarige nichtje van zijn vrouw. Hij gaf het meisje geld, een laptop en andere geschenken in ruil voor zijn gerief. Het OM eiste vandaag 20 maanden onvoorwaardlijke gevangenisstraf tegen de ‘suikeroom’. Als de rechtbank een lagere straf zou opleggen, zou dat volgens de officier van justitie ‘een klap in het gezicht van de samenleving’ zijn.

In samenwerking met indebuurt Westland