Volledig scherm
Reinier en Jolanda Boers in hun nieuwe restaurant aan het Marktplein. Er wordt hard gewerkt om alles in december af te hebben. © Foto: Thierry Schut

Partners thuis en in de keuken

Terug naar de roots. Jolanda en Reinier Boers uit Westland openen een restaurant in 's-Gravenzande.

Ze leerden elkaar ooit kennen in restaurant Elzenhagen in Poeldijk en nu is het heuse 'horeca-stel' terug in het Westland. Reinier en Jolanda Boers (hij komt uit Monster, zij uit Honselersdijk) openen begin december een nieuw restaurant aan het Marktplein in 's-Gravenzande. Ze blazen de naam 'Het Galjoen' - zo heette het restaurant dat ze ruim 11 jaar in Noordwijk hadden - weer nieuw leven in. ,,Ik stond vroeger al aan het aanrecht bij mijn moeder en vroeg wat ze allemaal in het eten deed. Ik heb altijd al kok willen worden", aldus Reinier (45). De Westlander ging zijn droom achterna en belandde bij Elzenhagen in Poeldijk. ,,Ik werkte daar al voordat ik aan mijn koksopleiding begon."

In 1995 kwam Jolanda in beeld. ,,Destijds werd het Carlton in Naaldwijk gebouwd en samen met een vriendin ben ik daar begonnen als afwasser. Zo ben ik het horecavak ingerold. Omdat mijn opa en oma hun trouwdag altijd in Elzenhagen vierden, kwam ik daar regelmatig. Mijn opa heeft toen op een dag gevraagd of ze daar geen baantje voor me hadden", aldus de 41-jarige. De Honselse werd op slag verliefd op die knappe jongen die in de keuken stond. Ze vond hem een knappe vent, enthousiast en met een positieve uitstraling. Maar Reinier had weinig door. ,,Hij had echt een bord voor zijn kop", grapt Jolanda. ,,Het duurde even voor de vonk ook van zijn kant oversprong. En toen heb ik hem er nog even voor laten werken." Maar toen het eenmaal aan was, bleef het aan. Het stel bleek een wonderkoppel op privé- en op zakelijk gebied. Nadat ze beiden genoeg ervaring hadden opgedaan in de horeca, openden ze in 2004 hun eigen zaak in Noordwijk: Het Galjoen.

,,Mensen verklaarden ons voor gek. Het was geen makkelijke tijd, maar onze visie is: Als je hard werkt en je er met hart en ziel in stort, gaan klanten dat ook waarderen", aldus Reinier. Ze bleken succesvol, want ze hielden het ruim 11 jaar vol. Wel bleven ze in Westland wonen en op een gegeven moment forensde ook hun dochtertje Amber mee. Die ging in Noordwijk naar de kinderopvang. ,,Maar het werd steeds lastiger om haar 's avonds uit bed te halen en dan thuis weer te laten slapen", zegt Jolanda.

Definitief

Quote

We willen een beleving meegeven

Reinier Boers

Bij het besluit om met de zaak in Noordwijk te stoppen, speelde ook mee dat het stel niet tevreden was over de locatie. Het Galjoen zat boven een ander restaurant. Toen ze in juni 2015 definitief de deuren sloten, begon de zoektocht naar een nieuw pand. ,,We wisten dat Noordwijk het opstapje zou zijn naar een grotere zaak", zegt Reinier. ,,Toen we in de zomer van 2016 hier op een terras aan het Marktplein zaten, keken we aan tegen dit pand. Toen bekend werd dat het een horecabestemming had, ging de bal snel rollen". 

Sinds september is de aannemer hard aan het werk in het voormalige Rabobankpand aan het Marktplein. Het geld voor de inrichting van het restaurant werd deels opgehaald met crowdfunding. Van de 600.000 euro werd 225.000 euro in één uur bij elkaar gebracht door 253 investeerders. ,,Het was wel echt stoeien voor wat we nu bereikt hebben. Banken doen tegenwoordig niets meer. Zij en andere financierders zijn bezig met een ontmoedigingsbeleid." 

Maar hun wilskracht won en nu kunnen ze hun eigen restaurant helemaal zelf inrichten; van keuken tot koffielepeltje. ,,We willen een beleving meegeven. Als je bij ons gaat eten ben je echt een avond uit. Natuurlijk, even een snelle hap kan altijd, maar we gaan graag voor een avondvullend programma", zegt Reinier.

Nieuwe politiek

Hun nieuwe zaak heet ook Het Galjoen. Een andere goede naam was niet voorhanden en ze hopen dat hiermee ook de oude vertrouwde klanten uit Noordwijk hun restaurant weer weten te vinden. ,,Dat blijkt, want in december hebben we al reserveringen van gasten die anders altijd met kerst bij ons kwamen eten", zegt Jolanda trots.

Ook is nagedacht over hun nieuwe publiek: de Westlanders. ,,Westlanders werken hard en ze verdienen goed, maar de Westlander is ook kritisch. Het moet ook genoeg zijn. Je zal op onze borden niet met een vergrootglas naar je eten hoeven te zoeken", aldus Reinier.

Het menu, dat vier keer per jaar zal veranderen, is voor de feestdagen al bekend. Voor 59,50 euro per persoon wordt met kerst een zesgangenmenu geserveerd met carpaccio van hert met eendenleverkrullen, kreeftensoep, grietfilet met pasta en truffelsaus, champagnespoom, kalfshaas met rode portsaus en sabayon met appel, karamel en vanille ijs.