Volledig scherm
De zoekactie naar Marek bij het strand van Ter Heijde. © Jos van Leeuwen

Poolse Marek (25) ging zondag zwemmen bij Ter Heijde, maar kwam niet meer terug

De 25-jarige Pool Marek Matejek is nog steeds niet gevonden. De man dook zondagmiddag de zee in bij het strand van Ter Heijde. Zijn landgenoot Tomek Janczyk, woonachtig in Den Haag, maakt zich ernstig zorgen. ‘Marek is nog steeds niet gevonden en de tijd werkt helaas niet in ons voordeel’, schrijft hij op Facebook. 

De reddingsbrigade heeft zondag uren gezocht naar de vermiste zwemmer. Verschillende hulpdiensten hebben de hele kust van Hoek van Holland tot Kijkduin nagelopen en met behulp van een helikopter naar Marek gespeurd. Ook de volgende ochtend is er langs de waterlijn gezocht, maar werd niemand aangetroffen. De zoekactie werd daarna gestaakt

Tomek Janczyk is vrijwilliger bij de reddingsbrigade in Monster. Hij was zelf niet aan het werk zondag, maar hoorde het verontrustende verhaal van zijn collega’s. Hij besloot daarop een bericht te plaatsen in het Pools in de hoop meer te weten te komen over Marek. Janczyk spreek niet namens de reddingsbrigade, maar als bezorgde burger. ,,Omdat het om een vermissing gaat, doet de reddingsbrigade geen mededelingen meer over deze zaak”, laat voorzitter en woordvoerder Roel Batelaan van de Monsterse reddingsbrigade weten. ,,Alles is aan de politie overgedragen.”

Bezittingen

Janczyk zegt dat Marek in Duitsland woont en werkt. ‘Hij kende niemand in Nederland’, schrijft hij. ‘Hij was met vrienden van zijn werk vanuit Duitsland met de auto naar het strand in Ter Heijde gereden om een zonnige zondag samen door te brengen.’ Toen Marek niet meer terugkwam deden zijn collega’s een melding van vermissing. Al zijn bezittingen lagen namelijk nog wel op het strand. De zoekactie volgde.

De politie houdt rekening met elk mogelijk scenario. Janczyk houdt goede hoop dat Marek nog terugkomt: ‘Marek heeft geen persoonlijke- of gezondheidsproblemen. We houden daarom altijd goede moed.’ Hij vraagt iedereen die meer weet zich te melden bij hem of bij de politie. ‘Dit gun je niemand’. 

Familie

Mensen die meer over de vermissing weten worden opgeroepen om zich te melden bij de politie in Naaldwijk (0900 8844). De familie van de man wordt gezocht. ,,Maar ook andere mensen die ons iets meer kunnen vertellen”, benadrukt de politie. 

Marek is ongeveer 1.70 meter en heeft een tatoeage met het woord ‘Passion’ op zijn rechterzij. Op de dag van verdwijning droeg hij een korte broek met een gele rand. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland