Volledig scherm
‘Polenhotel’ in Maasdijk. © Roel Dijkstra

Provincie onderzoekt alternatieven voor huisvesting arbeidsmigranten

De provincie Zuid-Holland wil nieuwe mogelijkheden voor de huisvesting van arbeidsmigranten onderzoeken. Die huisvesting is een groot probleem, terwijl arbeidsmigranten voor veel bedrijven van levensbelang zijn.

Daarvoor bereidt de provincie samen met de gemeenten in Zuid-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken een programma voor, dat anderhalf jaar gaat duren en nog voor de zomer moet gaan beginnen. Er is een bedrag van 400.000 euro voor beschikbaar.

Het nieuwe programma richt zich allereerst op een beter inzicht in het aantal aanwezige arbeidsmigranten. Westland heeft dat al aardig in kaart gebracht, maar in de rest van Zuid-Holland is dat er vaak niet. Daardoor is er ook slecht zicht op de benodigde huisvesting. Daarnaast worden mogelijkheden onderzocht om versneld goede huisvestingsmogelijkheden te realiseren. Zoals huisvesting op bedrijventerreinen en in kantoorpanden.

,,Nu is het beleid dat iedereen gehuisvest moet worden in binnenstedelijk gebied, in de stads- en dorpskernen", zegt gedeputeerde Adri Bom (CDA). ,,Maar voor arbeidsmigranten die kort blijven, moeten we misschien overwegen om ze te huisvesten bij bedrijven of bedrijventerrein. Dat mag nu nog niet, maar als blijkt dat het wel helpt en de druk op de woningmarkt beter wordt verdeeld, zou het een optie kunnen zijn."

Flexwonen

Ook wordt er volgens Bom veel onderzoek gedaan naar flexwonen, allerlei andere concepten van wonen dan de reguliere woningbouw. ,,Het omkatten van kantoren naar woningen voor spoedzoekers (mensen die snel een woning zoeken vanwege scheiding of na een brand, red.), arbeidsmigranten en statushouders bijvoorbeeld", zegt de gedeputeerde uit Wateringen. ,,Die kun je dan samen huisvesten en dat kan interessant zijn. We gaan kijken of dat een oplossing biedt.”

De provincie werkt nu aan een concrete uitwerking van het programma. Dat gebeurt in nauw overleg met gemeenten, het ministerie, bedrijven en huisvesters. De verwachting is dat voor de zomer duidelijk is wat de concrete acties zullen zijn. ,,Het is mooi dat het ministerie en de gemeenten ook meedoen", zegt Bom. ,,Iedereen ziet het belang. We moeten hier mee aan de slag en dat gaan we ook doen.”

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Westland