Volledig scherm
René Barendse gebruikt wietplanten om hennepolie te maken. Wat de raad betreft wordt hij een handje geholpen. © NICO SCHOUTEN

Raad wil 'signaal' over wietteelt afgeven

Als het aan de gemeenteraad ligt, neemt Westland het voortouw als het gaat om de teelt van medicinale cannabis. In een motie wordt het college opgeroepen om ondernemers die wiet willen telen voor medicinale doeleinden te helpen en eventueel bij de landelijke overheid aan te dringen op het schrappen van belemmerende regels. De motie werd ingediend door de voltallige gemeenteraad, op de fractie van ChristenUnie/SGP na.

Burgemeester Van Ardenne ontraadde de motie nog, omdat volgens haar het gemeentebestuur hier niet over gaat. Dit soort kwesties ligt bij de landelijke overheid en het Bureau Medicinale Cannabis. Desondanks wilde de raad een duidelijk signaal afgeven, waardoor de motie alsnog werd aangenomen.

Doel van een andere 'wietmotie', eentje van D66, PvdA en GroenLinks, was om ervoor te zorgen dat thuiskwekers die maximaal vijf planten hebben met rust worden gelaten. Maar daar was aanmerkelijk minder steun voor.

Negatief

B en w werd gevraagd niet handhavend op te treden tegen deze 'kleine' thuiskwekers. De initiatiefnemers van de motie vinden dat handhaving veel tijd kost en dat deze 'als negatief wordt ervaren'. Bovendien klinkt de roep om herziening van de opiumwet steeds luider.

De burgemeester ontraadde ook deze motie, omdat handhaving geen taak is van de gemeente. Bij de stemming bleek er onvoldoende steun voor dit voorstel.

In samenwerking met indebuurt Westland