Volledig scherm
PREMIUM
Zelfportret 'Het stille verdriet'. De hand voor de mond staat voor het niet kunnen praten. © Rachel de Liefde

Rachel de Liefde 'vangt' rouwproces na zelfmoord van haar vader in fotoserie

Toen Rachel de Liefde vijftien was, pleegde haar vader zelfmoord. In de fotoserie 'Bevroren Vleugels' brengt de vrouw uit Monster het rouw-proces in beeld.

Volledig scherm
Deze foto draagt de naam van de fotoserie: 'Bevroren vleugels'. © Rachel de Liefde

,,Je bent op zoek naar antwoorden die je nooit zult krijgen. En altijd een gevoel van had ik niet nog zus of zo." Bevroren Vleugels, zoals de fotoserie van Rachel de Liefde (49) heet, laat het rouwproces na zelfdoding van een dierbare zien. ,,Het verwerken van zo'n dood vergt meer aandacht dan een natuurlijk overlijden. Er zijn zoveel dingen waar je tegenaan loopt", aldus De Liefde. 

De serie vloeit voort uit haar jeugd. Toen zij vijftien was, pleegde haar (depressieve) vader zelfmoord. Zijn dood kwam als donderslag bij heldere hemel: ,,Je voelt op je klompen aan dat er iets helemaal niet goed gaat, maar ik wist absoluut niet dat hij daarmee bezig was." Ze wijdt haar onwetendheid toe aan het zijn van een puber. ,,Die zijn te veel met zichzelf bezig. In ieder geval niet met hun ouders." 

Als nabestaande belandde De Liefde in een 'emotionele achtbaan'. Eerst overheerste het ongeloof. Ze wilde niet geloven dat het zelfdoding was. Daarna voelde zij verdriet, liefde, boosheid en gek genoeg zelfs opluchting: ,,Het is geen lolletje om met iemand te leven die met depressie kampt, zachtjes uitgedrukt. Die drukken de sfeer nogal."

In samenwerking met indebuurt Westland