Volledig scherm
© Staatsbosbeheer

Rechtszaak om bomenkap Kraaiennest

Drie natuurverenigingen stappen naar de rechter om de kap van 'de Groene Kathedraal' in het Kraaiennest in Midden-Delfland tegen te houden.

De organisaties hadden eerder al aangekondigd dat ze bezwaar zouden maken tegen de voorgenomen kap van de 236 populieren. Maar ondanks dat ingediende bezwaar zouden de bomen toch gewoon gekapt kunnen worden. Daarom stappen de Bomenstichting, de Midden-Delfland Vereniging en KNNV Delfland naar de rechter om een zogeheten 'voorlopige voorziening' aan te vragen.

De natuurorganisaties willen dat er eerst een gedegen plan op tafel komt, waarin staat wat er exact terug geplant wordt. ,,Volgens de vergunning mag zo’n plan later worden aangeboden. Partijen kunnen nu geen bezwaar maken tegen de keuzes die bedacht worden door Staatsbosbeheer",  aldus Piet van der Eijk van de Bomenstichting. 

Ook valt het besluit verkeerd omdat er in het broedseizoen gekapt gaat worden. Staatsbosbeheer stelt dat dit nodig is omdat de bomen zwak zijn en er daardoor grote takken naar beneden kunnen vallen. Maar volgens de bezwaarmakende verenigingen is er met onderhoud en goede controles nog wel te voorkomen dat de situatie er echt gevaarlijk wordt.