Volledig scherm
PREMIUM
Riek (85) en Kees (90) in het verzorgingshuis in Pijn­acker. Kees kan haar niet zelfstandig bezoeken en moet wachten tot hun kinderen hem brengen. Riek zit eenzaam te wachten tot hij komt. © Fred Leeflang

Riek (85) en Kees (90) na 70 jaar gedwongen gescheiden

Kees en Riek Stougie zijn uit elkaar gehaald, na 70 jaar samenzijn. Riek zit in Pijnacker in een tehuis. Kees kan haar niet meer zelf bezoeken.

Ongelukkig zit Riek Stougie (85) in haar rolstoel in het verzorgingshuis in Pijnacker. Doffe ogen en haar hoofd een beetje gebogen. Als de ’s-Gravenzandse haar man Kees (90) ziet, fleurt ze een beetje op. Het echtpaar is 66 jaar getrouwd en al bijna 70 jaar samen. ,,Die twee kun je toch niet van elkaar gaan scheiden?” vraagt schoondochter Jos Stougie zich hardop af.

Doordat zij zit ‘weggestopt’ in een verzorgingshuis 30 kilometer verderop kan haar man haar niet meer zelfstandig bezoeken. Kees, die beginnende dementie heeft, kan niet met het openbaar vervoer. Hij zit in een scootmobiel en kan geen lange afstanden afleggen. Hij moet wachten tot hun kinderen, die allemaal werken, hem naar het verzorgingshuis brengen. Hierdoor krijgt Riek ongeveer een uur per dag bezoek na het avondeten. Daarna gaat zij slapen en de familie weer naar huis. De rest van de dag zit zij alleen.

In samenwerking met indebuurt Westland