Volledig scherm
PREMIUM
'Verticaal boeren'. Hip, maar op de oude Philipsfabriek niet rendabel. © Daniella van Bergen

Rob Baan moet stadkas redden

Europa's grootste stadskas Urban Farmers in Den Haag is twee jaar na de oprichting failliet. Rob Baan van Koppert Cress is gevraagd de boel nieuw leven in te blazen.

Toen Rob Baan, directeur van Koppert Cress uit Monster, een paar jaar geleden de eerste plannen van Urban Farmers hoorde, dacht hij al: 'Nee, hè!?' ,,Vissen kweken en groente telen op de enige plek waar op fietsafstand én al die kassen staan, én zich de Scheveningse haven bevindt. Ik ben bang dat het bedrijf te makkelijk gedacht heeft 'doen we even'. Nou, niet dus."

,,Maar'', vervolgt hij direct: ,,Begrijp me niet verkeerd: Urban Farmers is een goedbedoeld en charmant initiatief. Maar de noodzaak voor de kweek en teelt van groenten en vis in de stad, is er gewoonweg niet."

Wat volgens Baan wél werkt op het dak van De Schilde, is een gezondheidscentrum voor de buurt, waar Haagse kinderen uit de wijk in een 'demonstratietuin' van alles geleerd wordt over gezonde voeding. Én zelf met het thema aan de slag kunnen. ,,Geen tomaat smaakt zó lekker als degene die je zelf hebt geplukt", zegt Baan met een lach. ,,Als je laat zien waar groente vandaan komt, worden kinderen zich vanzelf bewuster. Dát is toch wat we willen?''

Volgens de Koppert Cress-directeur is op het gebied van gezonde voeding nog een wereld te winnen in Den Haag. ,,In veel wijken is de gezondheid van mensen ver beneden peil. Laat De Schilde nou nét midden in één van die wijken staan."

In samenwerking met indebuurt Westland