Volledig scherm
Arnoud Rodenburg burgemeester Midden Delftland © Daniella van Bergen

Rodenburg: Oók in Midden-Delfland moeten hulpdiensten op tijd zijn

Midden-Delflanders moeten langer op de politie of ambulance wachten dan inwoners van andere gemeenten. De normen worden al enkele jaren niet meer gehaald door de hulpdiensten. ,,Er moet meer politie komen.’’

In een brief aan de Haagse politie-eenheid en de regionale ambulancedienst uit burgemeester Rodenburg zijn zorgen. Het duurt té vaak té lang voordat de hulpdiensten arriveren na een noodmelding. ,,Het gaat niet om een half uur te laat, in veel gevallen is het twee of drie minuten, maar als burgemeester vind ik dat er meer aan gedaan moet worden. We zitten continu onder de norm.”

Volgens de norm moeten politie en ambulance in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten na een melding ter plaatse zijn. De politie haalt dat in Midden-Delfland slechts in 82,5 procent van de gevallen, blijkt uit cijfers van januari tot en met augustus 2017. De ambulancedienst haalt in 88,7 procent van de meldingen de aanrijtijd van een kwartier. Daar ligt de norm op 95 procent. ,,Er wordt te veel gekeken naar de landelijke of regionale cijfers. Daar wordt de norm wel gehaald, maar gemeenten waar dat niet wordt gehaald, Midden-Delfland en Westland bijvoorbeeld, willen er niet zomaar bij hangen.”

Quote

We zitten continu onder de norm

Arnoud Rodenburg

,,Vooropgesteld, aan de politieagenten en ambulancemedewerkers ligt het niet”, zegt Rodenburg. ,,Die doen echt hun stinkende best. Er moet vanuit de politie meer capaciteit komen. Het probleem in Midden-Delfland zijn de afstanden en het aantal beschikbare agenten. Als die er niet voldoende zijn, moeten ze van elders komen en je kunt nu eenmaal niet met 130 km/uur over de polderwegen rijden om wel op tijd te komen. Het lijkt mij ideaal als er in elk dorp een aparte surveillance-eenheid is.”

Piekdrukte

Wat betreft ambulances is het probleem lastiger te tackelen, zo denkt de Midden-Delflandse burgervader. Rodenburg kan zich voorstellen dat er met de spreiding van de ziekenwagens mogelijk tijd te winnen is, maar merkt daarbij op dat er soms ook sprake is van piekdrukte, waarbij drie ambulances tegelijk op verschillende meldingen moeten afgaan. ,,We hebben met de aed-alarmering per sms al een manier waarop burgers zelf snel ter plaatse kunnen helpen, totdat de ambulancedienst arriveert.”

Burgemeester Rodenburg voert binnenkort gesprekken met de voorzitter van het bestuur van de Regionale Ambulance Voorziening en met de korpsleiding van de politie-eenheid Den Haag. ,,Dan gaan we kijken wat we kunnen doen om in Midden-Delfland boven de norm te presteren.’’