Romeinse woning met stal ontdekt

VideoEen unieke vondst in Honselersdijk, waar een verrassend goed bewaard gebleven Romeinse woning opgegraven wordt. Tot groot enthousiasme van Lourens van der Feijst, van ADC Archeo Projecten.

Quote

We hebben verbrande klei aangetrof­fen, dat doet vermoeden dat de woning is afgebrand

Lourens van der Feijst

Op de grens van Honselersdijk en Naaldwijk ligt nu het terrein van bloemenveiling FloraHolland, maar zo'n 1800 jaar geleden werd er mogelijk turf en zout verhandeld in plaats van lelies en chrysanten.

De ogen van archeoloog Lourens van der Feijst glinsteren als hij vertelt wat er de afgelopen tijd langzaam maar zeker opgegraven wordt: een woning met stal, waarvan de fundamenten opvallend goed bewaard zijn gebleven. ,,Dat komt door de nattigheid van de bodem en dat is bijzonder want dat zie je hier niet veel."

Goed bewaard
Van de woning zijn onder meer de houten palen en dwarsbalken die als fundering hebben gediend goed bewaard gebleven. ,,Je ziet duidelijk het gevecht dat is gevoerd tegen het water. Dit gebied liep regelmatig onder water en de grond onder het huis is vaak opgehoogd." Ondanks die strijd tegen het water vermoedt Van der Feijst dat de woning om een andere reden is verdwenen: ,,We hebben verbrande klei aangetroffen, dat doet vermoeden dat de woning is afgebrand."

Naast de fundering zijn onder meer nog een stukje van een beeldje, een houten kommetje en een olielampje gevonden. ,,En heel veel scherven aardewerk, terra sigillata. Bij opgravingen in de Harnaschpolder vonden we 50 stukjes op 10.000 vierkante meter, hier 50 stukjes op 10 meter. Dit waren rijke mensen."

De afgegraven bodem doet volgens Van der Feijst vermoeden dat hier op grote schaal veen is afgegraven, waarschijnlijk voor turf dat Forum Hadriani nabij Voorburg moest verwarmen. ,,Mogelijk is hier ook zout gewonnen, want dit gebied stroomde regelmatig onder, waardoor er zout werd afgezet. Zout was goud waard in die tijd."

Quote

Het leven is verganke­lijk, ook de resten daarvan

Lourens van der Feijst

Badhuis
Een stukje naast de woning en stal waar nu gegraven wordt, ligt nog een woning uit de Romeinse tijd. ,,En ik denk dat je nog meer vindt als je de Middel Broekweg volgt. Bij Hoogeland is eerder een Romeins badhuis gevonden."

Maar hoe bijzonder de vondst ook is, over een week moeten Van der Feijst en collega's klaar zijn, zodat de bouw van de Greenport Horti Campus verder kan. ,,We tekenen nu alles in, maken foto's en nemen monsters van de bodem en van de houten palen." Of dat jammer is? ,,Het leven is vergankelijk, ook de resten daarvan."

In samenwerking met indebuurt Westland