Volledig scherm
De bastaardsatijnrups. © Gemeente Westland

Rupsenplaag op het strand

Westlandse badgasten moeten dit weekend extra voorzichtig zijn. De duinen worden geteisterd door een rupsenplaag.

,,Mensen moet écht, écht heel erg uitkijken", benadrukt Dexter Kluin van de Monsterse Reddingsbrigade. Hij maakt zich duidelijk zorgen over de duizenden mensen die dit weekend het strand komen bezoeken. ,,De afgelopen dagen hebben de rupsen al bij tientallen mensen heftige allergische reacties veroorzaakt", legt hij uit. ,,Wij waarschuwen niet zo snel, zelfs niet bij kwallen, dus dit zegt wat. Kijk dat is vervelend, maar niet zo erg als dit. Contact met deze rups jeukt en brandt echt heel erg."

Het gaat om de bastaardsatijnrups, die zich pas in juni ontpopt tot vlinder. ,,In de duinen kom je ze om de 10 vierkante centimeter tegen", gaat Kluin verder. ,,Je kunt echt spreken van een plaag. Hoe het er zoveel kunnen zijn? We weten het niet. Het zou kunnen komen door de zachte winter."

Duinen

Quote

Kleine kinderen vinden het leuk om ze te pakken of aaien, maar écht niet doen

Woordvoerder reddingsbrigade

Volgens de woordvoerder van de reddingsbrigade kan je beter niet te hoog op het strand gaan liggen. ,,Dichtbij de duinen ontkom je bijna niet aan contact met de rups, maar ook lager op het strand is het opletten geblazen. Ga je op zo'n rups liggen dan zit meteen je hele buik of rug onder de rode plekken."

Ook het schattige uiterlijk van de rups is verraderlijk. ,,Kleine kinderen vinden het leuk om ze te pakken of aaien, maar écht niet doen." Wanneer mensen tóch in aanraking komen met de rupsen, kunnen ze het beste zo snel mogelijk naar de post van de reddingsbrigade komen.

,,De rupsen hebben miljoenen kleine haartjes, die vervolgens aan de huid blijven kleven. Wij verwijderen die haartjes met tape. Dat is eigenlijk het enige wat we kunnen doen. Daarnaast adviseren we om de huid te deppen met zeewater. Het zout heeft een rustgevende werking op de huid." Wat niet betekent dat je meteen een duik moet nemen. ,,Het water is nog steenkoud, zo'n dertien à veertien graden. Onderkoeling ligt dan op de loer."

Brigades
De rupsenplaag is echter niet op álle Westlandse stranden even heftig. ,,Wij merken dat de brigades om ons heen, in Ter Heijde en 's Gravenzande, er minder last van hebben", aldus Kluin. ,,Maar ook daar moeten badgasten goed opletten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee." Ook de gemeente komt met een waaschuwing voor de harige beestjes. Die raadt aan om uit de buurt te blijven van rupsen, nesten en spinsels én om 'bedekkende kleding' te dragen.

In samenwerking met indebuurt Westland