René Kops heeft een gemotiveerd panel van 'testlezers', namelijk zijn kinderen (van links naar rechts) Jade (11), Amber (10) en Collin (7). © Thierry Schut
Volledig scherm
René Kops heeft een gemotiveerd panel van 'testlezers', namelijk zijn kinderen (van links naar rechts) Jade (11), Amber (10) en Collin (7). © Thierry Schut

's-Gravenzandse basisschooldirecteur René Kops ontpopt zich als schrijver

Voor het eerst naar school of een nieuw broertje of zusje? René Kops uit 's-Gravenzande schrijft voorleesboekjes over de mijlpalen in een kinderleven.

Hoe bereid je kinderen voor op hun eerste schooldag? Als locatiedirecteur van basisschool de Driekleur Dalton in 's-Gravenzande kreeg René Kops (46) die vraag soms van ouders. Het bracht hem op het idee om er een kinderboekje over te schrijven. In Welkom op school legt hij in vier regelige versjes uit wat het betekent om naar school te gaan.

Jouw jas mag aan de kapstok.
Op een stoeltje staat jouw naam.
Samen zullen we nog zwaaien.
Naar je mama of papa bij het raam.

,,Het boekje werd zo'n succes dat ik ook werd gevraagd om een boekje te maken voor de peuterspeelzaal. Toen begon het balletje echt te rollen en besloot ik ervoor te gaan", vertelt Kops.

Op 1 januari richtte hij het bedrijfje Kopsies Boeken op en sinds deze week liggen zijn boekjes in de lokale boekhandels. Inmiddels is er ook een boekje voor kleuters die de volgende stap maken (En nu naar groep 3) en kleintjes die een broertje of zusje krijgen (Ik krijg een Ukkepuk).

Mama noemt jou wondertje
en vindt het reuze fijn.
Ik vraag mij stiekem toch wel af
Zal ik ook een wonder zijn?

,,Mijn grote inspirator is Dick Bruna," zegt Kops. ,,Ik las zijn boekjes altijd veel voor aan mijn kinderen. De korte krachtige teksten en de vrolijke illustraties spreken kinderen aan. Over één boekje doe ik wel twee of drie maanden. Ik begin met een versje, maar er gaan een hoop conceptversies aan vooraf voordat ik de definitieve teksten naar mijn illustrator Josien Brands stuur."

De kinderen van Kops, Celine (18), Jade (11), Amber (10) en Collin (7) fungeren als 'testlezers'. ,,Vooral de jongste drie dan. Als ik hen voorlees, let ik op hoe de woorden bij ze binnenkomen. Begrijpen ze het? Moeten ze lachen? Doen ze mee? Zodra je een glimlach van een kind ziet die jouw teksten heeft gehoord, is het eigenlijk allemaal al goed. Dat is zó mooi."

Behalve dat Kops kinderen wil helpen om beter voorbereid te zijn op een nieuwe mijlpaal in hun leventje, hoopt hij ook de ouders ermee bij te staan. ,,Behalve dat voorlezen gigantisch goed is voor de taalontwikkeling, kan het ook aanleiding zijn om een gesprek aan te gaan met je kind. Vinden ze het leuk om met andere kindjes te spelen? Kijken ze uit naar groep 3 of is het spannend?"

Lezen doen we iedere dag.
We knippen letters met een schaar.
Daar plakken we weer woordjes van.
Natuurlijk helpen we elkaar!

Momenteel werkt Kops aan een boekje over de eerste zwemles. In de toekomst zou hij graag nog een zwaarder onderwerp zoals 'pesten' of 'scheiden' aanpakken. ,,Daar wil ik dan wel goed onderzoek naar doen. Wat doet dat met een kind? Wat speelt er dan in dat koppie? En hoe kan ik hen en hun ouders via het boekje leren hoe ze daar mee om kunnen gaan?"

kopsiesboeken.nl

In samenwerking met indebuurt Westland