Het beton van een bunker uit 's-Gravenzande
Volledig scherm
Het beton van een bunker uit 's-Gravenzande © Peter de Krom

’s-Gravenzandse bunker krijgt nieuw leven in vloer van Koninklijke Munt

Grote delen van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog aan de Monsterseweg in ’s-Gravenzande worden gebruikt om een vloer aan te leggen in het nieuwe gebouw van de Koninklijke Munt in Houten.

Deze week is een kleine honderd ton aan bunkerresten per vrachtwagen van Monster naar ‘tussenplek’ Middenmeer gebracht, waar één van de weinige bedrijven in Nederland staat die beton weer helemaal kan recyclen. ,,Dat is een hele interessante revolutie in de betonbouw”, weet Peter de Krom, voorzitter van de Hoekse stichting Stelling 33, die bunkers wil behouden, maar ook nieuw leven wil geven.

De bunker in ’s-Gravenzande moest voor een deel plaatsmaken voor een woonhuis. ,,In eerste instantie wilden we twee typerende muren van die bunker middenin de Bonnenpolder zetten, waar ooit zo'n bunker was gesloopt”, zegt De Krom. ,,Maar dat is niet gelukt. En we vonden het zonde dat het beton naar de sloper zou gaan, vernietigd zou worden en als granulaat op de snelweg zou eindigen, bij wijze van spreken.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Werkzaamheden bij de bunker aan de Monsterseweg in ’s-Gravenzande.
Volledig scherm
Werkzaamheden bij de bunker aan de Monsterseweg in ’s-Gravenzande. © Peter de Krom

Nieuwe revolutie

Met de eigenaar van het woonhuis sprak De Krom af dat het beton even opgeslagen zou worden en na een zoektocht van twee jaar kwam de Hoekenees uit bij de Koninklijke Munt in Houten. ,,Die wilde graag een terrazzovloer. Ze konden kiezen uit een aantal soorten en de keuze viel op ons beton. Dat is iets donkerder van kleur. Daarmee helpen ze om die bunker nieuw leven in te blazen als vloer. Wij liften met een hele oude bunker mee op  een nieuwe revolutie.” 

Het staal in het beton wordt ook voor een deel hergebruikt. ,,Daar worden kledinghangers en lampen van gemaakt”, aldus De Krom. ,,Kunnen mensen gewoon kopen.”

In samenwerking met indebuurt Westland