Volledig scherm
Danny (links) en Marcel van tuincentrum De Carlton in 's-Gravenzande zijn bezig met het prepareren van de schaatsbaan © Thierry Schut

Schaatspret kan vandaag al beginnen in 's-Gravenzande

Vanaf vandaag kan er ‘gewoon’ worden geschaatst in Westland. Tuincentrum De Carlton in ’s-Gravenzande heeft een schaatsbaan aangelegd voor kinderen die dolgraag de ijzers onder willen binden.

Jarenlang wordt er in Westland al gesproken over een schaatsbaan in december en januari, maar steeds weer loopt een initiatief spaak. Ook dit jaar prijkt een ‘ijsbaan met activiteiten’ op de evenementenkalender van Westland. Maar ook deze keer zullen vanaf 6 december geen schaatsende kinderen te zien op het veld bij de Verdilaan/Stokddijkkade in Naaldwijk.

Toen Marcel Koene, eigenaar van tuincentrum De Carlton aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande, de vraag kreeg of hij een schaatsbaan wilde kopen, twijfelde hij daarom ook niet. ,,Ik heb er een minuut over nagedacht, meteen teruggebeld en gelijk ja gezegd”, blikt Koene terug. ,,Er wordt al zó lang gesproken over een schaatsbaan in Westland en steeds lukt het maar niet. Dus daarom heb ik nu ja gezegd. Wij hebben de eerste schaatsbaan in Westland en vandaag is ’ie al open. Helemaal goud.”

Brede schaatsen

De schaatsbaan heeft geen echt ijs, maar platen van kunststof waar je wel met echte schaatsen overheen kunt glijden. ,,Ik heb er meteen veertig paar schaatsen bij gekocht, tot en met maat 41”, geeft de ondernemer aan. ,,Roze voor meisjes en zwarte voor jongens. En natuurlijk van die brede schaatsen voor de kleinste kids.”

De baan ligt tussen de kerstbomen, er hangen talloze gekleurde lampjes en er komt een heuse koek-en-zopietent met warme chocolademelk voor in het weekend. ,,Dat is gratis voor de kinderen”, zegt Koene. ,,Net als de entree van de schaatsbaan en het gebruik van de schaatsen. De baan is alleen geopend tijdens onze openingstijden, dus we zijn er niet ’s avonds extra voor geopend. We willen echt die gezellige sfeer van december creëren. Daarom ligt de baan ook buiten. Als het straks echt koud wordt en er komt een zonnetje bij, dan krijgen we echt die leuke winterstemming.”

Titelstrijd

Daar komt over twee weken, op zaterdag 30 november, ook het open Westlands kampioenschap kerstdorpen bouwen bij. Naaldwijker Rob Wissink, die het WK samen met Koene organiseert, heeft zijn eigen dorp al gebouwd in tuincentrum De Carlton en straks is het ook de beurt aan de deelnemers van deze titelstrijd. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland