Volledig scherm
Vorig jaar werd de biatlon voor de eerste keer gehouden. © Marco Bronswijk

Schutters en lopers strijden om de titel bij Westlands Kampioenschap Biatlon

Na het succes van vorig jaar bundelen Schietvereniging Generaal Snijders uit 's-Gravenzande en Atletiekvereniging Olympus '70 uit Naaldwijk dit jaar opnieuw hun krachten. Ze organiseren voor de tweede keer een biatlon en dit jaar voor het eerst het Westlands Kampioenschap. 

Quote

Dit jaar doen er maar liefst 60 sporters mee

Wesley Odenkirchen

Voorafgaand aan de biatlon van vorig jaar was nog even onzeker of er überhaupt een vervolg zou komen. Dit hing af van het enthousiasme van de deelnemers. Al tijdens het evenement verdwenen alle twijfels als sneeuw voor de zon: de eerste Westlandse biatlon was een groot succes.  

Een tweede editie kon dan ook niet uitblijven en aanstaande zaterdag is het zover. Mede-organisator Wesley Odenkirchen legt uit dat het dit jaar groter aangepakt wordt dan vorig jaar. ,,Vorig jaar waren er 25 deelnemers, die allemaal afkomstig waren van de atletiek- of schietvereniging. Dit jaar doen er maar liefst 60 sporters mee, die ook van buiten het Westland komen.'' 

,,Voor de Westlandse deelnemers is er dit jaar bovendien een dimensie aan toegevoegd. Zij kunnen strijden om de titel tijdens het Westlands Kampioenschap'', legt Odenkirchen uit. 

Trainingsprogramma

Om als hardloper het schieten onder de knie te krijgen en als schutter het lopen te trainen is begin mei begonnen met een speciaal trainingsprogramma. De sporters waren hiervoor bij beide verenigingen welkom. ,,Maar de voorwaarde was wel dat iedereen die niet kon schieten minstens drie keer bij de schietvereniging ging trainen'', aldus Odenkirchen. ,,Deze trainingen begonnen met een theoretisch gedeelte, waarna steeds meer in biatlon-vorm geoefend werd.''

Inmiddels zijn alle deelnemers klaargestoomd voor de grote dag. Vanaf 11.00 uur start tot en met 16.00 uur ieder uur een club atleten. Hieruit komt de top drie met daarbij de uiteindelijke winnaar naar voren. 

Volledig scherm
Biatlon bij Olympus 70 © Fred Leeflang

Tactiek

Odenkirchen zelf gaat ook een poging wagen het Westlandse Kampioenschap op zijn naam te zetten. Net zoals vorig jaar, toen hij als echte hardloper de tactiek had om na het startschot 'keihard weg te lopen'. ,,Het schieten nam echter wat langer in beslag, waardoor ik vervolgens lachend werd ingehaald.'' 

Het illustreert zijn uitspraak dat het WK echt niet per se door de beste schutter of loper gewonnen hoeft te worden. ,,Het kan alle kanten op.'' Daarom is zijn tactiek dit jaar 'om er vooral weer iets heel leuks van te gaan maken'. 

Kijk voor meer informatie op wkbiatlon.nl/programma

Volledig scherm
© Fred Leeflang

In samenwerking met indebuurt Westland