Volledig scherm
Peter de Krom © Thierry Schut

Slaapplek in de Hoekse bunkers

Wie aan Hoek van Holland denkt, denkt aan volle stranden, maar ook aan de bunkers. Twee Hoekenezen werken aan een plan om erin te kunnen slapen.

Quote

Wij zijn echte Hoekenezen, het grootste deel van ons leven brachten we hier door

Peter de Krom

De bunkers worden veelvuldig bezocht door mensen met een brede interesse in de Tweede Wereldoorlog en door vleermuizen, maar nog niet eerder dacht iemand eraan dat de bunkers uitermate geschikt zijn om in te overnachten. Tot nu.

Hoekenezen Peter de Krom en Normen Wezel werken aan plannen voor BunkBed. De plannenmakers hebben inmiddels een subsidie van de gemeente gekregen van bijna 200.000 euro. De kans dat er binnen nu en een paar jaar iemand in een Hoekse bunkers slaapt, is dus aanzienlijk.

,,Hier werken we al jaren aan'', vertelt Peter de Krom. ,,Wij zijn echte Hoekenezen, het grootste deel van ons leven brachten we hier door. Met plezier, maar ook met ergernis.'' De Krom, die met zijn stichting Stelling33 aan BunkBed werkt, merkt dat er weinig gebeurt in de Hoek. En daar moet maar eens verandering in komen, vinden ze. Welke bunker het wordt, is nog niet bekend.

De Kroms grootste hobby is militair erfgoed. ,,We bouwen duizenden strandhuisjes langs de kust, terwijl er ontelbaar veel bunkers staan, zowel boven- als ondergronds. We willen met BunkBed een alternatief bieden voor het volbouwen van de kust.''

Quote

We willen juist die geschiede­nis benadruk­ken

Peter de Krom

Nadruk
Een bunker ombouwen tot slaapplaats is niet zomaar gebeurd. Maar anderzijds is er ook geen complete metamorfose nodig. De bunker- uitstraling blijft, verzekert De Krom: ,,We willen juist die geschiedenis benadrukken. De geschiedenis van de Duitsers die hier zaten, maar nog meer willen we de naoorlogse historie van Hoek van Holland vertellen.'' Want het is niet zo dat na 1945 de bunkers definitief verleden tijd waren. ,,Ironisch genoeg niet. Toen de Duitsers hier vertrokken, kwamen Hoekenezen terug. De Wehrmacht had alleen de meeste huizen gesloopt, waardoor men genoodzaakt was in bunkers te gaan wonen'', vertelt De Krom.

Hoewel de toekomst rooskleurig is, zijn er nog een paar belangrijke horden te nemen. Stelling33 praat momenteel met natuurorganisaties als het Zuid Hollands Landschap over de invulling van BunkBed, dat in Natura 2000-gebied komt te liggen. Bouwen mag dus in principe niet.

Toch ziet De Krom positieve punten. ,,We houden de natuur in ere en kunnen het misschien zelfs versterken. Er is momenteel veel overlast door ongewenste gasten die de bunkers bezoeken en beschadigen door brandstichting. Als BunkBed komt, zal men daar minder last van hebben.''