Volledig scherm
Wethouder Pieter Varekamp, die energietransitie in zijn portefeuille heeft, bracht vrijdagmiddag een bezoek aan Patijnenburg in Naaldwijk, waar op het dak vele zonnepanelen liggen. © Rolf van Koppen

Smak geld voor duurzaamheid
op Westlandse bedrijventerreinen

Westlandse bedrijventerreinen krijgen een smak geld van de provincie Zuid-Holland. Daarmee wordt massaal geïnvesteerd in duurzame snufjes, waaronder duizenden zonnepanelen.

Wateringveldsche Polder in Wateringen en ABC Westland in Poeldijk krijgen allebei het maximale bedrag van 200.000 euro. Honsel in Honselersdijk krijgt 187.633 euro en De Woerd in Naaldwijk 80.005 euro. Buiten Westland kregen bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam en Maaldrift in Wassenaar respectievelijk 48.865 en 50.035 euro toegekend.

Volgens de laatste berichtgeving vanuit de provincie zijn vijf aanvragen nog in behandeling. Een woordvoerder kan nog niet bevestigen dat ook het vijfde Westlandse bedrijventerrein waarvoor een aanvraag is ingediend, Leehove in De Lier, geld krijgt.  

Plannen

Woordvoerders van de bedrijventerreinen lieten eerder al doorschemeren welke plannen zij met het geld hebben. Zo moeten er, verspreid over de vijf terreinen, ruim 15.000 zonnepanelen komen. In Honselersdijk en Wateringen wordt het geld daarnaast besteed aan warmtepompen en gevelisolatie. In Poeldijk zijn onder meer plannen voor een biogasinstallatie en in Naaldwijk voor ledverlichting.

De provincie is blij met de installatie van de vele zonnepanelen, omdat daarmee de industriedaken goed worden benut. Onderzoek wees eerder uit dat op deze lege daken in Zuid-Holland zo’n twintig vierkante kilometer aan panelen neergelegd kan worden. 

Het dak van Patijnenburg in Naaldwijk wordt al op deze manier benut. De vertegenwoordigers van de Westlandse bedrijventerreinen namen vrijdagmiddag met wethouder Pieter Varekamp, die energietransitie in zijn portefeuille heeft, een bezoek aan deze locatie. 

Miljoen

Voor de nieuwe subsidieregeling Energie op bedrijventerreinen stelde de provincie een miljoen euro beschikbaar. Tot de jaarwisseling konden bedrijveninvesteringszones (BIZ-stichtingen) en ondernemersverenigingen hier aanspraak op maken met hun plannen om duurzamer, energiezuiniger of zelfs energieneutraal te worden.

In totaal zijn elf aanvragen ingediend, waarvan vijf betrekking hebben op bedrijventerreinen in Westland. Deze gemeente heeft zich met 667.638 euro nu al ruim meer dan de helft van het beschikbare subsidiebedrag toegeëigend.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland