Volledig scherm
Jurgen Verwoerd, eigenaar van de veganistische banketbakkerij My Cakes. © Thierry Schut

Smoorkop of monsterkop: Jurgen zoekt naam voor ‘verboden’ moorkop

VIDEOMy Cakes is op zoek naar een nieuwe naam voor de roomkop. De veganistische banketbakkerij uit Monster verkoopt sinds vorige week de roomkop, omdat de Haagse eigenaar Jurgen Verwoerd (47) de naam moorkop racistisch vindt.

Poll

Hoe moet dit traditionele gebakje heten?

  • Moorkop (82%)
  • Droomkop (7%)
  • Smoorkop (4%)
  • Knapkop (2%)
  • Morekop (5%)
3356 stemmen

‘Wij hebben al vele suggesties ontvangen voor de nieuwe benaming van de roomkop. Maar wij zijn nog op zoek’, staat op de Facebookpagina van de bakker. 

Eigenaar Verwoerd heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam van het chocoladegebak. Voor de winnaar ligt een cadeaubon van vijftig euro klaar, die bij My Cakes kan worden besteed. ‘Laat in een reactie weten hoe jij dit heerlijke gebakje zou willen noemen, anders dan de namen die we al hebben’. Droomkop, vegankop, monsterkop, vroomkop, roamkop, knapkop, vkop, morecop, morekop en smoorkop werden al geopperd als nieuwe naam voor het gebak. 

Europese wetgeving

Vorige week liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten dat een veganistische moorkop geen ‘roomkop’ mag heten. Volgens Europese wetgeving moet een product dat ‘room’ in de naam heeft, zuivel bevatten.

Verwoerd heeft de moorkoppen tot roomkoppen omgedoopt omdat hij die naam discriminerend vindt. ,,Veganisme staat voor zorg voor dieren, de planeet én voor mensgelijkheid. Vroeger stond de naam ‘moor’ voor volken uit Noord-Afrika, tegenwoordig wordt ermee naar negers verwezen en dat hoort niet meer bij deze tijd. Ik wil geen ‘negerkop’ verkopen”, zei hij eerder. De Hema doopt de moorkop per 30 maart om tot chocoladebol, omdat de naam moorkop ‘’niet meer bij deze tijd past’.

Afgelopen donderdag sloot hij zijn zaak aan de Zeestraat vanwege een onveilige situatie. Daarvan dook later ook een video op. Verwoerd deed aangifte van bedreiging. Ook vrijdag en zaterdag sloot hij zijn zaak voortijdig. Uit voorzorg plaatste de politie afgelopen weekend voor zijn zaak een mobiele beveiligingscamera

In samenwerking met indebuurt Westland