Volledig scherm
PREMIUM
Het draait allemaal om de 'praattafel' bij JeMagErZijn 't Westland. © Foto: Thierry Schut

Spullen en 'n stuk herkenning voor pleegouders

Niet de spullen maar de praattafel staat centraal in JeMagErZijn 't Westland, een weggeefmagazijn voor pleegouders. Het blijkt een waar succesverhaal.

Quote

Het alterna­tief is dat kinderen in een instelling opgroeien

Marleen van Luik

Waar je als aanstaande ouders negen maanden de tijd hebt om je voor te bereiden op de komst van je kind, ligt dat bij pleegouders net even anders. Met name in de crisisopvang kunnen kinderen ineens op de stoep staan. Ze zijn soms zó uit hun vertrouwde omgeving weggeplukt. Tijd om een koffertje te pakken is er dan niet. 

Pleegmoeder Marleen van Luik, een van de oprichters van JeMagErZijn 't Westland aan de Fultonstraat in 's- Gravenzande, noemt het schrijnend. ,,Kinderen worden door Jeugdzorg gewoon uit school opgehaald. Wat heb je dan bij je? Je rugzakje, meer niet.'' Ze weet als geen ander hoe het is als er opeens behoefte is aan bepaalde spullen. Op een goede dag werd ze gebeld met de vraag of ze plaats had voor een tweeling. Van de een op de andere dag had ze niet één, maar twee kinderen in huis. ,,Ik had al het een en ander ingeslagen, maar dit had ik van tevoren niet kunnen voorzien." In een mum van tijd moest ze alles verdubbelen. Ze werd gewezen op het bestaan van 'Je mag er zijn', een zogenoemd weggeefmagazijn elders in het land. Pleegouders kunnen hier gratis van alles uitzoeken: tweedehands kleding, kinderwagens, autostoeltjes, boxen, speelgoed, fietsjes, noem maar op. 

Samen met Berna van Gaalen, ook pleegouder, bezocht ze de vestiging in Werkendam. Waarom hebben we niet zoiets in onze regio, vroegen de dames zich af. Het bleek het begin van een waar succesverhaal.

In samenwerking met indebuurt Westland