Volledig scherm
PREMIUM
Protestborden bij de hand en opruimen maar. Bij De Diamant in Naaldwijk gaven ze een geheel eigen invulling aan de staking. © Thierry Schut

Staken, maar tegelijkertijd klussen en de boel opruimen

Geen kind te bekennen en toch was het een drukte van jewelste, gisterochtend op basisschool De Diamant aan de Sint Martinusstraat in Naaldwijk. De leraren waren aan het staken, onder meer vanwege een te hoge werkdruk. De ‘vrije tijd’ werd gebruikt om te klussen.

Quote

De wil is er altijd wel bij ons leerkrach­ten. ‘Ach, die kinderen’, denken we vaak

Nog voordat de eerste koffie is geschonken, steken de medewerkers van De Diamant de handen al uit de mouwen. Normaal zijn de klaslokalen op woensdagochtend gevuld met ijverige kinderen en hun minstens zo ijverige leerkrachten, maar nu liggen ze er verlaten en keurig aan kant bij. De centrale hal daarentegen oogt alsof rommelpiet dit jaar een verkeerde datum in zijn agenda had genoteerd. Overal liggen spullen, van multomappen en knutselspullen tot stapels bijbels en dozen. Daar tussenin liggen lijsten met de taken die vandaag afgevinkt moeten worden.

De juffen en meesters begonnen de dag met het leegtrekken van de magazijnen, maar proberen nu weer wat orde te scheppen in de ontstane chaos. Wat nog bruikbaar is wordt opgeruimd. Wat weg kan gaat weg. Zo ruimt één van de juffen een kast met tafellades op. Ze is er speciaal op haar vrije dag voor naar school gekomen. ,,Vaste werktijden hebben we in dit vak allang niet meer en opruimen ontlast ons’’, legt ze uit.