Stank van rottende walvis bij Ter Heijde ‘niet te harden’, toch komen veel mensen kijken

VIDEO & UPDATEEen flinke walvis, die in staat van ontbinding verkeert, ligt op het strand van Ter Heijde. De kustwacht schat dat het dier zo’n twaalf meter lang is. 

Volledig scherm
Met behulp van touwen werd het dier uit de zee getrokken. © Thierry Schut

De walvis is door de kustwacht uit de Maasmond bij Rotterdam gehaald omdat het dode dier voor problemen zorgde voor het scheepsvaartverkeer. De walvis is richting de kust van ’s-Gravenzande gesleept en daar losgelaten. Door de stroming is het dier uiteindelijk naar het strand van Ter Heijde gedreven. De KNRM heeft het dier op het strand getrokken. Experts van Naturalis gaan de walvis onderzoeken om er achter te komen wat de doodsoorzaak is. 

Bekijks

Het dier is waarschijnlijk al een tijdje dood en heeft flinke verwondingen. Meeuwen doen zich te goed aan het vlees. Volgens omstanders is de geur van het rottende dier niet te harden. Medewerkers van KNRM lopen daarom met mondkapjes rond. Maar de vieze geur weerhoudt nieuwsgierige mensen niet om toch een kijkje te gaan nemen bij het reusachtige dier. Tientallen mensen zijn een kijkje gaan nemen bij het aangespoelde dier. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Het aangespoelde dier trekt veel bekijks. © AD

Omdraaien

Medewerker Kees Kooijmans van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren verleende assistentie bij het op land trekken van de walvis. ,,De stank valt nu nog mee”, vindt Kooijmans. ,,Morgenochtend wordt-ie gesneden en omgedraaid, dan zal de lucht nog veel erger worden.” Uit de wind blijven dus, is het advies van Kooijmans.

Om wat voor soort walvis het gaat, blijft nog even gissen. ,,Morgen zal meer duidelijk worden of het om een potvis, vinvis of een bultrug gaat.”

Volledig scherm
Het dier kwam door de stroming in Ter Heijde terecht. © District8

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland