Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Steun voor gebruikers van medicinale wiet

Westlanders die baat hebben bij medicinaal gebruik van wietolie moeten geholpen worden. Daar is de Westlandse gemeenteraad het over eens. Maar hoe? Dat wordt binnenkort besproken met deskundigen.

De vernietiging van de vijf wietplanten van René Barendse deed afgelopen week veel stof opwaaien. Niet alleen in de directe omgeving van de Naaldwijker, die de olie gebruikt om zijn soms helse pijnen te bestrijden, maar ook bij de politiek. Want het is geen wenselijke situatie dat maximaal vijf planten voor eigen gebruik in beslag worden genomen, zo hield D66-fractievoorzitter Tamara van Riet haar collega-raadsleden voor. ,,Veel mensen hebben baat bij het gebruik van cannabisolie voor pijnbestrijding’’, stelt ze. Handhaving zou zeer lage prioriteit moeten hebben.’’

Anonieme tip

De politie ging bij Barendse op bezoek na een anonieme tip. Volgens burgemeester Van der Tak zou er meer aan de hand zijn geweest dan vijf planten alleen. ,,Het is voor de politie geweldig lastig, want soms krijgen ze informatie die duidt op andere elementen’’, aldus de burgemeester. ,,Meer dan het gebruik alleen. Ik ga niet zeggen welke elementen, want er loopt een proces-verbaal. Het is nu aan de rechter.’’

Om mensen zoals Barendse te kunnen helpen, moet er dus iets gedaan worden, aldus de gemeenteraad. ,,Voor medicinale doeleinden moet wietteelt absoluut mogelijk zijn, maar wel onder goede voorwaarden’’, zegt Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland. Hij krijgt bijval van LPF-collega Dave van der Meer. ,,Medicinaal vind ik het geen enkel probleem. Wel moet het aan de achterkant goed geregeld zijn.’’ Of mensen dan thuis telen of een paar tuinders onder het bewind van de overheid is hem om het even.

Piet Vreugdenhil, fractievoorzitter van CDA Westland, pleit voor het laatste. ,,Westland kan een voorbeeld zijn om wiet veilig en verantwoord te telen’’, zegt hij. ,,Dat zie ik liever dan overal plantjes.’’ In een bijeenkomst met deskundigen komt dit binnenkort allemaal ter sprake.

In samenwerking met indebuurt Westland