Stinkende vinvis in stukken gezaagd en opgeruimd van strand

VIDEODe vinvis die gistermiddag op het strand van Ter Heijde aanspoelde wordt momenteel in stukken gehakt en weggehaald. De belangrijke onderdelen gaan naar Naturalis in Leiden en andere stukken worden vernietigd.

Volledig scherm
De walvis op het strand van Ter Heijde © FotoAD

Druilerig weer en een enorme stank weerhouden nieuwsgierige Westlanders er niet van om toch even een kijkje te komen nemen. Zij zien wetenschappers van Naturalis met grote hompen vlees, ingewanden en botten heen en weer sjouwen. ,,We pellen hem als een banaan”, zegt Pepijn Kamminga, collectiebeheerder zoogdieren van het Leidsche museum. 

Een gedeelte van het strand is afgezet om het ontbindende zoogdier te kunnen ruimen. Met verschillende werktuigen, waaronder een graafmachine voor de zware stukken vlees, wordt de walvis ontleed. Niet elk onderdeel is even makkelijk te vinden, zo weet Kamminga. Bijvoorbeeld de heupbotjes, die zijn slechts tien tot vijftien centimeter lang. Voor een dier van zo’n twaalf meter lang is dat niet erg groot.

Ogen op sterk water

Het is niet ongewoon dat walvissen aanspoelen in Nederland. Volgens Walvisstrandingen, een initiatief van onder andere Naturalis, het Dolfinarium en de Zoogdier Vereniging, is het dit jaar al 378 keer gebeurd. Dat zijn er honderd minder dan vorig jaar. Meestal spoelen er bruinvissen aan land. Het is dan ook uitzonderlijk dat het nu om een gewone vinvis gaat. 

Naast Kamminga staat een emmer waar een zeer penetrante geur vanaf komt. ,,Dit zijn de messen die we gebruiken om de walvis open te snijden. Dit type flensmes (fileermes, red.) werd vroeger ook gebruikt door walvisjagers.”

Op het strand liggen veel verschillende organen en botten, zo ook de kop. Het vlees van de onderkaak is er al vanaf gehaald, waardoor het bot te zien is. De bovenkant van de kop is nog bijna intact, net als de tong. De ogen zijn er al uitgehaald. Volgens een bioloog van Naturalis, Auke-Florian Hiemstra, komen die op sterk water te staan.

Volledig scherm
Met fileermessen wordt in de walvis gesneden. Daar komt een zeer sterke lucht bij vrij. © District 8

Nooit te oud om te leren

De biologen hebben duidelijk schik in hun werk. ,,Ik vind het leuk dat zo’n beest zo veel educatieve inhoud heef", vertelt Hiemstra. De biologen leren steeds beter herkennen wat alle lichaamsdelen zijn. Kammingma wordt ook enthousiast van de vinvis: ,,Er zijn ontzettend veel details waar we nu achter komen. En het is heel leuk om te kijken wat je allemaal kan vinden.” Dat vinden ook de kinderen van de lokale school, die samen met hun juf even komen kijken. Enthousiast staan ze voor het hek, sommige met hun neus dichtgeknepen.

De biologen willen ook nadat de walvis  is afgevoerd er nog van leren. Daarom nemen ze ook nog maaginhoud mee. Ze kunnen dan ook uitzoeken wat de uiteindelijke doodsoorzaak is geweest. ,,Maar”, zo vertelt Kamminga, ,,daar moeten we even rustig voor gaan zitten.”

Bekijk hier de videobeelden die gistermiddag zijn gemaakt

 Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland