Strand ’s-Gravenzande ligt bezaaid met plastic korrels

VideoHet strand van ’s-Gravenzande ligt bezaaid met zwarte plastic korrels. Bianca Tiegelaar trof vanochtend een kilometerslang spoor aan.

De Monsterse is nog aan het bekomen van de schrik. ,,De situatie is ronduit zorgwekkend”, zegt Tiegelaar vol afschuw. Zij trof vanochtend duizenden piepkleine plastic korrels aan  ter hoogte van Vlugtenburg. ,,Het ligt helemaal vol. De ‘plastic soep’ waar je overal over leest, dit is het!”

,,De olievlek die eraan komt bij de Wadden is erg, maar ook dit is vreselijk”, zegt Tiegelaar. ,,Dit is een milieuramp.” Al zijn de korrels, die luisteren naar de naam ‘nurdels’, met het blote oog haast niet zichtbaar, ze zijn een van de grootste bronnen van vervuiling, meent Tiegelaar. ,,Het is afval en zwerft in onze zee. Waar gaan we heen met onze planeet?!”

Bulldozer

Tiegelaar meldde de korrels direct. Toen zij even later weer ging kijken, waren ze weg. Althans, op het oog. ,,Iemand is er met een grote bulldozer overheen gereden. Nu ligt alles onder, in plaats van op het zand.” Ze zucht: ,,Niet een heel slimme actie.”

Het opruimen van de kleine korrels is lastig, weet Tiegelaar. ,,Maar had een voorbeeld genomen aan Schiermonnikoog. Daar wordt een speciale stofzuiger ingezet om de plastic korrels die zijn aangespoeld op te ruimen. Nu de korrels in het zand liggen, weet ik niet of dat nog kan.”

De gemeente Westland is inmiddels op de hoogte van de aanwezigheid van de plastic korrels. ,,We bepalen in overleg met de andere betrokken partijen, waaronder Rijkswaterstaat, welke actie nodig is”, laat een woordvoerster desgevraagd weten.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Zwarte korrels op het strand van 's-Gravenzande. © Bianca Tiegelaar

In samenwerking met indebuurt Westland