Golfsurfers ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Golfsurfers ter illustratie. © ANP

Strandtenten balen van concurrentie surfclubs

Strandtenthouders in Scheveningen zijn boos over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van surfclubs. Ook aan de Westlandse kust speelt dit volgens de exploitanten. ,,De gemeente moet ingrijpen.”

Quote

Er is helemaal geen handhaving op het strand

Olaf Taling

Toen Olaf Taling, eigenaar van beachhouse The Coast op Molenslag in Monster, las over zijn boze collega’s in Scheveningen herkende hij hun grieven meteen. ,,Er zijn in Westland volledige horecabedrijven op het strand die geen vergunning hebben”, zegt Taling. ,,Maar er wordt niet gehandhaafd. Op die manier kunnen ze wat extra geld verdienen, maar het is natuurlijk niet eerlijk.”

Toen Taling zijn ongenoegen hierover liet blijken via sociale media, werd hij direct betiteld als een zeurpiet. ,,Het is helemaal niet om te zeuren, maar wij worden ook op onze vingers getikt als iets niet goed gaat of als we iets niet goed doen”, zegt hij. ,,En dit wordt gewoon toegestaan. Er is helemaal geen handhaving op het strand.”

Bij een surf-, zeil- of activiteitenclub zonder drank- en horecavergunning gebeurt volgens Taling veel meer dan het schenken van een kopje koffie. ,,Als ik voor 25 euro een barbecue houd om een beetje uit de kosten te komen en er nog wat aan te verdienen, doen zij het voor een tientje”, zegt de strandtentexploitant, die geen namen wil noemen. ,,Nee, dat doe ik niet en het is bovendien aan de gemeente om in te grijpen. Want als er geen vergunning is, moet je ook handhaven.‘’

  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel worden vergoed. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet.

In samenwerking met indebuurt Westland