Volledig scherm
Willem Kemmers © Greenport West-Holland

T-shirt van tomatenplanten in de maak

Een T-shirt gemaakt van tomatenplanten? Volgens een consortium behoort dat binnen een jaar tot de mogelijkheden.

Dit consortium, dat bestaat uit Greenport West-Holland, BlueCity Lab, Maurice Wubben, Duijvestijn Tomaten en United Oceans, wil voor Prinsjesdag volgend jaar, in september, een tomaten-T-shirt presenteren.

Hiermee willen de initiatiefnemers laten zien dat met tuinbouwreststromen hoogwaardige textiel is te produceren. En volgens Willem Kemmers, projectleider Biobased van Greenport West-Holland, is ook de papierindustrie een goede potentiële afnemer van ‘afval‘ van de tuinbouwsector. 

Greenport West-Holland stelt dat de biobased economie grote kansen biedt voor de tuinbouw. Bijvoorbeeld als het gaat om bouwmaterialen, insectenkweek of textielproductie. Tomatenstengels bevatten veel vezels en zijn daardoor uitstekend geschikt voor de productie van papier en karton. Ook reststromen van andere gewassen zijn geschikt voor papier en karton en daarom wordt er in toenemende mate onderzoek gedaan naar deze toepassing, weet Kemmers.

Quote

Er kan zó veel meer met restmateri­a­len

Maurice Wubben, Projectleider tomaten t-shirt

,,Tuinbouwreststromen belanden normaal gesproken op de composthoop”, zegt de projectleider. ,,Dat is een goede bestemming, maar er kan zó veel meer met zulke restmaterialen. Daarom zijn we onlangs ook gestart met het digitale platform bioboost-platform.com. Daarmee inspireren, verbinden en stimuleren we biobased initiatieven in de tuinbouw.”

Ook textiel is dus een kansrijke niche voor tuinbouwreststromen, aldus het consortium. ,,Textiel wordt voor een belangrijk deel geproduceerd in landen met lage lonen”, geeft Kemmers aan. ,,Dat levert zo’n lage kostprijs op dat er moeilijk mee te concurreren is. Maar voor bepaalde doelgroepen zal lokaal geproduceerd textiel van reststromen zeker een interessant product zijn.” 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland