Team Westland fietst recordbedrag bij elkaar: 725.000 euro

VideoOnder luid gejuich van een zaal vol Westlanders is vanavond op de feestavond van Team Westland in Frankrijk bekendgemaakt dat de voorlopige opbrengst van hun beklimming van de Col du Tourmalet 722.500 euro bedraagt. De familie Alsemgeest heeft het bedrag daarna verhoogd naar 725.000 euro. Dat is meer dan de tussenstand van vorig jaar: 710.000 euro. 

Het was een emotionele avond op de camping in Frankrijk, die ontaardde in één groot feest nadat Denis Vis en Marco Kouwenhoven, die beiden ongeneeslijk ziek zijn, de cheque met het enorme bedrag samen hadden omgedraaid. 

De komende maanden zal er nog geld bijkomen omdat een aantal van de enorme hoeveelheid acties die afgelopen maanden gehouden zijn, nog even doorloopt. Vorig jaar kwam de uiteindelijke opbrengst uit op 1 miljoen en 37.000 euro. Het eindbedrag wordt in oktober bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse goededoelenavond.

Bestuurslid René Beukers van Team Westland is uiteraard erg tevreden over deze opbrengst. ,,Maar het is geen doel op zich”, zegt hij. ,,Het aantal acties is bijna niet bij te houden en dat komt natuurlijk omdat er weer meer deelnemers zijn die allemaal hun eigen acties houden om sponsorgeld op te halen.”

Sprong in het diepe

In 2017 werd er met 186 deelnemers 7 ton vergaard. De eerste keer dat Team Westland op de Tourmalet was, leverde een opbrengst van 391.000 euro op. Het geld gaat naar diverse concrete doelen die zich inzetten voor de strijd tegen kanker. 

Vier jaar geleden wilde Team Westland na acht keer Alpe d’HuZes iets anders. ,,We wilden meer grip krijgen op ons eigen geld”, legt Beukers uit. ,,Het was een sprong in het diepe. We hadden écht geen idee dat dit zo zou uitpakken.”

Quote

We staan de hele week op scherp omdat we willen doen wat we hebben beloofd.

De vierde editie van Team Westland op de Tourmalet gaat de boeken in als een perfect verlopen evenement met een uitstekende organisatie. ,,Wij leggen de lat voor onszelf hoog”, zegt Beukers. ,,We staan de hele week op scherp omdat we willen doen wat we hebben beloofd. Ons standpunt is altijd geweest dat de deelnemers moeten zorgen dat het sponsorgeld goed is en dat ze fit zijn om te fietsen. Wij regelen het dan hier.”

Vierde beklimming

De wielrenners en wandelaars kunnen er zodoende op vertrouwen dat alles goed georganiseerd is en dat ze volledig ‘ontzorgd’ worden, aldus Beukers. ,,Dat zie je pas als je hier bent, dat moet je beleven. Je kan het niet uitleggen, want dat snapt niemand.”

Als voorbeeld daarvan noemt Beukers het binnenhalen van Ben Vermeer, die woensdagmiddag als laatste nog op de berg was tijdens zijn vierde beklimming. ,,Hij werd binnengehaald als een wereldkampioen. Mensen pakten vlaggen en vormden een erehaag. Zoiets ontstaat, daar is geen draaiboek voor. En waarom? Ik weet het niet. Ik kan het niet uitleggen en dat is het mooie ervan.”

Volgend jaar gaat Team Westland voor de vijfde keer naar de Tourmalet. ,,Samen met Dirk Huis (voorzitter van Team Westland, red.) hebben we alweer zat verzonnen voor volgend jaar. Dat wordt de vijfde editie, een bijzonder jubileum. We gaan er een bijzondere editie van maken.” 

Volledig scherm
Tussenstand Team Westland. © Julian van Hagen

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

In samenwerking met indebuurt Westland