Volledig scherm
De directeuren Richard (links) en Eduard ter Laak van Ter Laak Orchids. © Jacques Zorgman

Ter Laak Orchids genomineerd voor energieprijs

De toonaangevende orchideeënkweker Ter Laak Orchids uit Wateringen is wéér in de race voor een prestigieuze prijs. De winnaar van de wereldwijde International Grower of the Year Award is nu één van de drie kanshebbers voor de landelijke EZK Energy Award. 

Drie ondernemingen zijn genomineerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) omdat ze zich hebben onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking.

Ter Laak dankt de nominatie aan de Daglichtkas, waarmee de orchideeënkweker 40 procent aan energie bespaart en ook nog eens energie opwekt. ,,We hebben op één van onze locaties (in Wateringen, red.) een Daglichtkas van vijf hectare gebouwd”, zegt directeur Richard ter Laak. ,,Deze innovatieve kas vangt energie op uit zonlicht en slaat dit op. Deze energie wordt uiteindelijk hergebruikt in ons totale verwarmingssysteem.” 

Bij de verkiezing van International Grower of the Year die in januari werd uitgereikt door de International Association of Horticultural Products op de vakbeurs IPM in het Duitse Essen, won Ter Laak ook al in de categorie duurzaamheid. Daarnaast kreeg het bedrijf de prijs voor ‘volgroeide  planten’ en ook nog eens de overall-award.

Branches

De overige kanshebbers op de EZK-award zijn bedrijven die in andere branches werkzaam zijn. Orange Climate Autarkis uit Drunen slaat energie op in systeemplafonds, waardoor het koelen en verwarmen van ruimtes een stuk energiezuiniger gebeurt. En Sibelco uit het zuiden des lands hergebruikt afval uit glasvezelproductie en warme lucht. 

De winnaar van deze energieprijs wordt op 31 januari bekendgemaakt op het EZK-evenement in Barneveld. Het winnende bedrijf krijgt onder meer een geldbedrag van 25.000 euro om bijvoorbeeld te besteden aan duurzame energiemaatregelen. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door het EZK. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland