Volledig scherm
PREMIUM
Het reglement voor het inburgeringsexamen. Ter illustratie. © ANP XTRA

Tik op de vingers om huisvesting statushouders

De gemeente Westland maakt onvoldoende vaart met de huisvesting van statushouders en is daarvoor door de provincie Zuid-Holland op de vingers getikt. Als Westland niet voor 1 juli de achterstand van 87 personen heeft ingelopen, volgt een waarschuwing.

Het college heeft de brief van de provincie op 1 februari ontvangen en de raad krijgt die vandaag  toegestuurd. Duidelijk is dat Zuid-Holland de druk opvoert. Westland staat nu nog onder toezicht, maar als de achterstand op 1 juli van dit jaar niet is ingelopen, volgt een waarschuwing. De volgende stap is een aankondiging van verwaarlozing en dan volgen er maatregelen. Voor 1 april moet Westland bij de provincie aangeven wat er gedaan wordt om de huisvesting van statushouders structureel te verbeteren.

Volgens wonenwethouder Ben van der Stee (LPF) is de gemeente momenteel keihard bezig om de achterstand in te lopen. Deze achterstand bedraagt 37 personen uit 2018 en in de eerste helft van dit jaar komen daar nog eens vijftig statushouders bij. ,,In januari hebben we 25 mensen kunnen huisvesten en voor februari en maart zitten er nog eens 21 in de pijplijn'', zei hij gisteravond tegen de gemeenteraad. ,,Dat zijn er dus 46 en daarmee zijn we een behoorlijk eind op weg. Maar we hebben nog een forse taakstelling te gaan."