Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP

Tomatenteler in Westland kampt vermoedelijk met zeer besmettelijk plantenvirus

Een tomatenteler in het Westland kampt met grote waarschijnlijkheid met het Tomato Brown Rugose Fruit-virus (ToBRFV). Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gisteren.

Het ToBRFV-virus behoort tot het zeer besmettelijke Tobamovirus. Via gereedschappen, telefoons of bijvoorbeeld handschoenen en zaad is het virus snel overdraagbaar. Bovendien is het lang infectieus. Daarom is er bij het betrokken bedrijf direct actie ondernomen. Het bedrijf wordt niet geruimd, maar er worden hygiënemaatregelen genomen. Bekende gastheren van het virus zijn de tomaat, de Spaanse peper en paprika. Er bestaat geen gevaar voor mens en dier.

Een zekere besmetting kan een financiële strop voor het bedrijf betekenen. ,,De opbrengst van de planten wordt minder en de vruchten gaan er raar uitzien. De vruchten kunnen dan niet meer verkocht worden”, zegt een woordvoerder van de NVWA. ,,Als het onderzoek in het laboratorium uitwijst dat er daadwerkelijk een besmetting is, moet er direct actie worden ondernomen omdat het virus erg hardnekkig is. De planten moeten dan worden geruimd. Ook moeten gereedschappen en de kas worden gereinigd. Wij geven aanwijzingen hoe dat moet gebeuren.‘’

Meldplicht

Een ‘samenloop van een routine-controle en een vermoeden van de teler zelf’ leidde tot extra onderzoek. ,,Bij zo‘n controle doen we onderzoek naar mogelijke virussen en kijken we hoe de planten er uitzien.‘’ Het spreekt over een ‘zware verdenking’ van een besmetting. ,,Alle symptomen wijzen daarop.‘’ Het zou de eerste keer zijn dat het virus in Nederland wordt aangetroffen. ,,Omdat er nog geen meldplicht gold, kunnen we niet uitsluiten dat er eerder andere bedrijven besmet zijn geweest.”

De Europese Commissie merkt het virus per 1 november van dit jaar aan als een bestrijdingsplichtig organisme. Omdat het virus al voor die datum mogelijk bij een tomatenteler in het Westland is aangetroffen, nam de NVWA die maatregel al per 4 oktober. Er geldt een meldplicht voor het vermoeden van de aanwezigheid van het virus.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland