Volledig scherm
Met het ToBRF-virus besmette tomaten. © Salvatore Walter Davino

Tomatenvirus nu in Zuid- én Noord-Holland aangetroffen

Het ToBRF-virus breidt zich steeds verder uit. In totaal zijn er in Nederland tien bedrijven besmet met het Tomato Brown Rugose Fruit-virus. Zes daarvan bevinden zich in de gemeente Westland, drie in Hollands Kroon (Noord-Holland) en een in Brielle.

Bij zeven andere bedrijven in Nederland bestaat een ‘zware verdenking’ van de aanwezigheid van het virus, waarvan twee in de gemeente Westland. Het virus is zeer besmettelijk, maar niet gevaarlijk voor mens en dier.

Het aantal door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geconstateerde besmettingen met het tomatenvirus stond tot nu toe op twee, beide in het Westland. Toen werden er nog veertien bedrijven (in totaal 344,5 hectare) onderzocht op de aanwezigheid van het virus, waarvan zes in Westland.

De eerste twee besmette bedrijven hebben een totale oppervlakte van 11,8 hectare (2,8 en 9 hectare). Bij de kleinste van die twee zijn er op acht procent van de planten en vruchten visuele symptomen (vertraging van het groeiproces) van het virus geconstateerd. In enkele van de planten werd ook het Pepino Mozaïek-virus aangetroffen, dat in Nederland in tomatenplanten als antivirus wordt gebruikt. Tot deze week werden door de NVWA 48 van de 89 tomatentelers bij wie de aanwezigheid van het virus werd vermoed onderzocht.

De bron van het virus is nog niet bekend. Gespecialiseerde bedrijven werken aan resistente tomatenzaadjes. Zeer strenge hygiënemaatregelen zijn op dit moment de enige remedie.

Sinds begin oktober bestaat er een meldplicht voor bedrijven die vermoeden met het virus te kampen of zeker weten dat hun planten en vruchten zijn besmet. Bedrijven die daar geen gehoor aan geven, krijgen een proces-verbaal van de NVWA aan hun broek. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Zeer besmettelijk tomatenvirus gevonden in Westland © Hans van Kralingen

In samenwerking met indebuurt Westland