Volledig scherm
PREMIUM
Chauffeurs vertrekken met alle spullen van team Westland naar de tourmalet. © Thierry Schut

Truckers Team Westland op weg naar Tourmalet

Als de eerste deelnemers van Team Westland zaterdag binnendruppelen op de camping aan de voet van de Tourmalet, dan is het complete Westlandse dorp al opgebouwd. Vier vrachtwagens en twee volgauto's rijden nu dwars door Frankrijk.

Alle deelnemers hebben dinsdag hun racefietsen en bagage naar transportbedrijf van Hans Hoogenraad aan de Buijs Ballotstraat in ’s-Gravenzande gebracht. Hij is zelf een van de vier chauffeurs en de man met de grootste mond van allemaal. De anderen laten Hoogenraad daarom graag de ‘baas’ van de afdeling transport zijn, maar zelf hoeft hij niet zo nodig op de voorgrond. 

Daarom is Hoogenraad ook niet present bij het gesprek om vooruit te blikken op de reis naar Frankrijk, die zo'n twintig rij-uren vergt. Op het moment van het interview is hij bovendien zelf ook ‘on the road’, toevallig ook in Frankrijk. Het werk gaat immers gewoon door. De drie anderen hebben wel een uurtje, al moet er tegelijkertijd ook even gegeten worden. Kunnen ze daarna allemaal rap weer aan het werk.

Apart team

Quote

We gaan nu een mooi plekje op de Tourmalet uitzoeken, om iets blijvends te hebben.

Leen van der Zwam

,,We hebben allemaal ons eigen bedrijf”, legt Chris-Hans van der Hout, directeur van Freight Line Europe, uit, zittend in het zonnetje op het terras van eetcafé Westgaag in Maasland. Als je met drie transporteurs afspreekt, dan is het enige echte truckerscafé van Westland natuurlijk de ultieme plek. ,,We weten wat we aan elkaar hebben en we hebben elkaar ook allemaal nodig. Het is echt een eer om deel uit te maken van Team Westland.”

De transporteurs zijn eigenlijk een apart team binnen het grote geheel, zo noemt bestuurslid René Beukers ze. ,,Ze gaan hun eigen gang en dat komt altijd goed.” Van der Hout beaamt dat. Via Hans Hoogenraad raakte hij betrokken bij Team Westland en ook Leen van der Zwan (R. van der Zwan Transport) en Martin Mauritz (ML-Service) zijn inmiddels door de wol geverfd wat Team Westland betreft. Luc Grootscholten (Autobedrijf Grootscholten) en Wim Vis (D & W Trans) completeren het Westlandse konvooi. Laatstgenoemde neemt het stuur over van zoon Denis, die vorig jaar de vrachtwagen nog naar Frankrijk dirigeerde. 

Leen van der Zwan neemt zijn moeder mee als bijrijder. ,,Ze is nog nooit op de Tourmalet geweest”, zegt hij. ,,Mijn vader is twee jaar geleden aan kanker overleden en we gaan samen een keitje neerleggen. Ik zou dat samen met mijn vader gaan doen, maar dat is er nooit van gekomen. Hoewel hij jarenlang een vrachtwagen beschikbaar stelde, ook toen Team Westland nog naar de Alpe d’Huez ging, is hij nooit mee geweest. Daarom gaan we nu een mooi plekje op de Tourmalet uitzoeken, om iets blijvends te hebben.”

In samenwerking met indebuurt Westland