Volledig scherm
PREMIUM
Spetterend en spattend legden de deelnemers de twee kilometer af. © Fred Leeflang

Twee kilometer zwemmen: Samen sterk voor spierziekte ALS

De 700 deelnemers die zaterdag in de Lee zwommen, zamelden ruim een half miljoen euro in voor ALS Westland. Verslaggever Sanne Bakker zwom mee.

Rond het middaguur verschijn ik in de feesttent bij de Hoofdstraat. Met een prachtig bedrag van 1100 euro aan donaties op mijn naam. In de aanmeldrij is het al een bekend Westlands onderonsje. ,,Hey, ga je ook zwemmen? Hebben ze een beetje voor je gelapt?" Ik krijg een enkelband voor de tijdregistratie, spierwitte badjas, teenslippers en een gouden badmuts. ,,Je doet al voor de derde keer mee, dus jij hebt een gouden,'' legt de vrijwilliger uit. Met merkstift wordt mijn startnummer op de hand geschreven en bij de bar staat een 'bakkie' klaar met de speciale ALS-powerkoek.

Linda Slaghuis, voorzitter van ALS Westland, is zichtbaar ontroerd door het enthousiasme van de 700 deelnemers. Slaghuis startte de stichting 10 jaar geleden voor haar zus. ,,En moet je nou toch eens kijken, hier konden we niet eens van dromen!" ALS-dokter Leonard van den Berg legt ons als deelnemers uit wat er met de opbrengst gaat gebeuren. ,,We gaan internationaal meer kennis delen. In tien jaar hebben we enorme stappen gemaakt in het gen-onderzoek."

Lees verder onder de foto.

In samenwerking met indebuurt Westland