Twee nieuwe kunstwerken in de Zandmotor

VIDEODe Zandmotor bij Ter Heijde is straks twee kunstwerken rijker. Wil je ze echt goed zien? Dan moet je de lucht in, want de creaties van Haagse kunstenaar Nico Laan zijn het best te zien van bovenaf. Dat schrijft mediapartner In de Buurt Westland.

Volledig scherm
Nico Laan op de Zandmotor. © In de Buurt Westland

,,Twaalf jaar geleden begon ik aan mijn eerste zandtekeningen”, zegt Laan. De deeltijddocent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten ging onlangs met vroegpensioen en heeft nu alle tijd voor zijn vrije werk. ,,Eerst op het strand bij Meijendel, maar dit jaar heb ik de Zandmotor echt ontdekt.

Op Meijendel heb je door eb en vloed veel minder tijd om te werken. Zo’n drie uur maar. Hier is dat niet het geval en blijven de kunstwerken lang liggen. Eerdere tekeningen van juni en juli waren na twee weken nog zichtbaar.’’

De luchtfoto’s van zijn werken exposeert hij. Ook zijn ze te koop, zodat mensen ze aan de muur kunnen hangen. Momenteel werkt hij aan zijn tweede creatie: ‘Zand & Water’. ,,Dit is vergelijkbaar met het werk dat ik begin juli maakte’’, aldus Laan. In het zand begint hij met zijn vinger te tekenen. De lijnen zijn de basis om te bepalen welk vlak geharkt wordt en welk vlak niet. Door die vlakken af te wisselen ontstaat een soort 3D-illusie. 

Maanstand

Volledig scherm
Het kunstwerk ‘Zand & Water’. © Nico Laan

Voor zijn volgende project reist de zandtekenaar af naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. ,,Op een bepaald stuk strand is hier twee à drie dagen na doodtij een bijzonder natuurverschijnsel. Het water komt bij vloed als het ware uit de grond omhoog. Zo kun je tekenen met water. Lang wist men niet hoe dit kwam, maar het heeft met de maanstand te maken. Zo ben je echt aan het spelen met de kracht van de natuur, het mooiste wat er is.”

De creaties van Nico zijn, afhankelijk van het weer, naar verwachting nog tot het weekend te bewonderen op de Zandmotor. Je vindt ze links van het binnenmeer, bij de strandopgang ter hoogte van de Watertoren, ten noorden van Ter Heijde.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland