Volledig scherm
Van der Burg-gemaal/ © Google Streetview

Van der Burg-gemaal laat zoet water met rust

De Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland (SVOW) en zeven deelnemende telers zijn afgelopen week gestopt met het uitmalen van zoet water bij het J.J.J.M. van der Burg-gemaal tussen Monster en 's-Gravenzande. Dit is een sinds april lopende proef om zoet water en energie te besparen. Deze werd steeds verder afgeschaald.

Tot op heden werden miljarden liters zoet water uit het Brielse Meer gepompt om het waterpeil te handhaven, terwijl aan de andere kant van het gebied zoet water naar zee werd gepompt.

Telers in de buurt van het eindgemaal gebruiken het (zoute) oppervlaktewater als gietwater voor hun gewassen. Om te voorkomen dat dat water te zout wordt, maalt Delfland met een extra pomp in het Van der Bruggegemaal water om het systeem door te spoelen.

De gemeente wil dat naar buiten pompen van het schaarse zoete water in de zomer tot een minimum beperken. Er wordt onderzocht hoe lang de pomp buiten gebruik kan worden gelaten, zonder dat het zoutgehalte in de sloten te hoog wordt. Als dit gebeurt, wordt de pomp weer aangezet.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland