Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

‘Vanwege corona speciale regeling nodig voor groente-, fruit- en sierteelt’

Greenports Nederland is blij met de financiële steun vanuit de overheid voor ondernemers en bedrijven, maar waarschuwt dat er meer moet gebeuren om de tuinbouw tijdens de coronacrisis structureel te ondersteunen. 

Het samenwerkingsverband tussen onder meer de gemeente Westland, Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, LTO Nederland, Royal FloraHolland, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Landbouw riep al eerder op tot het oprichten van een noodfonds

Greenports opteert voor een aanpak die op maat is voor de tuinbouw, zo verduidelijkt Richard Schouten, directeur van GroentenFruit Huis. ,,Denk onder meer aan een speciale regeling voor handelaren en telers van groente en fruit die te maken hebben met seizoenspieken in de hoeveelheid oogst en arbeiders. De gemiddelde vergoeding per ondernemer moet hier op een andere manier worden berekend dan in de andere sectoren.”

Budget

Er moet nog veel gebeuren wil de noodlijdende groente-, fruit- en sierteeltsector toekomstbestendig zijn. ‘De volgende stap moet zijn dat er ruimhartig budget voor beschikbaar komt en het snel tot uitvoering van de regelingen komt. De financiële nood is écht hoog bij een groeiende groep ondernemers’, zegt Jaap Bond, voorzitter van de regiegroep Coronacrisis Tuinbouw. 

In samenwerking met indebuurt Westland