Volledig scherm
Ter illustratie © Christian van der Meij

Veel clubs lopen warm voor ‘walking football’

Het is misschien wel de snelst groeiende sport in Westland en omstreken: walking football. Oftewel voetballen in wandeltempo, waarbij rennen niet is toegestaan. Tussen de kassen neemt KMD uit Wateringen het voortouw, maar ook andere Westlandse clubs zijn er druk mee bezig.

Walking football is overgewaaid vanuit Engeland en speciaal ontwikkeld voor ouderen die fysiek niet meer helemaal top zijn, maar die het spelletje nog voor geen goud willen missen. ,,Niemand is te oud om een balletje te trappen”, zegt Theo de Reuver (72) van KMD. Daarom zet hij nu een wandelend voetbalteam op bij KMD.

En het loopt storm: dit seizoen gaan er op zijn minst twee teams van start. ,,Dit zijn niet alleen KMD’ers, want uit de hele regio hebben zich mensen aangemeld.”

Derde helft

De Reuver ziet walking football als middel om het sociale leven van ‘bejaarden’ op te krikken. ,,Vaak wordt hun sociale kring steeds kleiner. Walking football houdt hen niet alleen fysiek, maar ook sociaal in beweging. Net zo belangrijk is namelijk de derde helft.”

Komende week vindt de ‘aftrap’ plaats en starten de trainingen. Volgende week zaterdag wordt er bij KMD een toernooi gehouden waar onder meer de oud-coryfeeën Sjaak Swart, Kees Kist en Ben Wijnstekers, ambassadeurs van ‘wandelend voetbal’, present zijn.

Ook FC ’s-Gravenzande gaat volop aan de gang met het nieuwe fenomeen. ,,Het is de bedoeling dat wij dit op zeer korte termijn van de grond gaan tillen”, zegt secretaris Vincent van Dijk. ,,Animo is er namelijk genoeg.” MVV’27 en Westlandia geven ook aan een team te willen opzetten. ,,De flyers gaan binnen nu en een paar dagen de deur uit”, zegt Nico Arkesteijn van Westlandia. ,,Hopelijk staan dan ook bij ons over drie weken de eerste spelers op het veld.”

In de hele regio zijn nu een stuk of tien clubs actief, weet Johan Annema van het Nationaal Ouderenfonds. ,,Dat aantal wordt waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar verdubbeld.’’