Volledig scherm
Ouders en hun meervoudig gehandicapte kinderen- Stichting Voor Elkaar Met Elkaar © Fred Leeflang

Veel vraag naar wooninitiatieven voor kinderen met een beperking

Ouders van Westlandse kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gaan steeds vaker zelf aan de slag om een passende woning te regelen in plaats van dat ze wachten op een plek in een zorginstelling. ,,Zo houd je zelf de regie.‘’ 

In Westland zijn diverse stichtingen en ouderinitiatieven actief die een passende woonruimte willen realiseren voor hun kinderen. Naast Droom je Thuis, die zelf een complex wil gaan bouwen aan het Zuideinde in Naaldwijk, zijn er nu ook vergevorderde plannen met stichting Voor Elkaar Met Elkaar (VEME), die in de oude Aloysiusschool in Monster hopen op een plekje voor een groep jongvolwassenen met een (meervoudige) handicap. 

De gemeente Westland is momenteel met woningcorporatie Wonen Wateringen in gesprek over de verbouwing van het voormalige schoolgebouw. Naast dat er twee woongroepen moeten komen voor Stichting VEME, is ook een groep ouders van kinderen met Autisme Spectrum Stoornis geïnteresseerd om er te gaan huren. Daarnaast moeten er seniorenwoningen komen. 

Annemiek Verroen, voorzitter van stichting VEME en moeder van dochter Kelly (27), laat weten dat ze voor deze weg kiest omdat ze zo betrokken kan blijven als ouder. ,,Als je naar een zorginstelling gaat, dan ben je afhankelijk van de omstandigheden op die locatie. Nu proberen we daar als ouders zelf de regie op te houden en we blijven betrokken.”

Quote

Als we groen licht krijgen, kunnen onze kinderen er twee jaar later wonen

Annemiek Verroen

Behoefte

Ze merkt dat er in Westland veel behoefte is aan soortgelijke initiatieven. ,,Onze stichting is voortgekomen uit het feit dat onze kinderen geen match hadden met stichting Droom je Thuis, die iets soortgelijks in Naaldwijk gaat doen. Ipse de Bruggen heeft destijds informatieavonden georganiseerd omdat ze merkten dat daar veelvuldig de vraag kwam van ouders die zochten naar woonplekken in het Westland. Toen onze stichting was opgericht hebben we één presentatie gegeven en dit leidde tot de groei van de groep van drie naar acht kinderen. We hebben een belangstellendenlijst en er zijn nog vier plaatsen in te vullen.”

Nu de plannen vergevorderd zijn, wacht stichting VEME op groen licht van de gemeente. Die is nog in onderhandeling met Wonen Wateringen over de verkoopprijs van het pand aan de Rembrandtstraat. ,,Als we groen licht krijgen, kunnen onze kinderen er twee jaar later wonen, denken we", zegt bestuurslid Martin Zwinkels. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland