Veertig woningen in Poeldijk onbewoonbaar door brand

Een brand in een wooncomplex aan de Wittebrug in Poeldijk heeft vannacht flinke schade aangericht. Veertig woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Bewoners wordt de komende dagen onderdak geboden bij familie en in hotels in de buurt. ,,We hadden het aardig voor elkaar hier."

De brand, die rond 1.45 uur vannacht werd ontdekt, was snel geblust. Wel ontstond veel rook, die zich door leidingen en liftschachten snel verspreidde door het gebouw. Oorzaak van de brand is vermoedelijk een scootmobiel op de begane grond.

Bewoners zijn door de brandweer uit hun woningen gered en opgevangen in naastgelegen gebouw. ,,De brand was snel geblust, maar gaandeweg bleek dat er veel rook de woningen in was gezogen", zegt een woordvoerder van de brandweer. ,,Hierdoor is schade ontstaan. Een deel van de bewoners kon terug, maar van het overgrote deel zijn de woningen voorlopig onbewoonbaar. De komende dagen zullen we bezig zijn de huizen te reinigen. Hoe lang dit zal duren, is nog niet te zeggen."

Bewoners van zo'n veertig appartementen moeten de komende dagen ergens anders wonen. ,,Een aantal kan terecht bij familie, voor anderen zoeken we samen met de bewoners naar passend onderdak", zegt een woordvoerder van de gemeente. 

In het appartementencomplex wonen voornamelijk ouderen. Een deel is slecht ter been, maakt gebruik van een aangepaste badkamer of kan zonder hulpmiddelen de trap niet op. Daardoor wordt opvang bij familie of vrienden bemoeilijkt . ,,Aan wie niet bij vrienden of familie terecht kan, wordt onderdak geboden in hotels in de buurt", aldus de gemeentewoordvoerder. Vanuit naastgelegen woonzorgcentrum De Terwebloem, waar de bewoners vandaag zijn opgevangen, worden ze daar naartoe gebracht.

Volledig scherm
Een brand in een wooncomplex aan de Wittebrug in Poeldijk richtte vannacht flinke schade aan. Bewoners - voornamelijk ouderen - zijn geëvacueerd en moeten voorlopig verblijven in hotels. © Regio 15

112

Bewoner Martien van Dijk lag net in bed toen hij vannacht iemand 'brand, brand!' hoorde schreeuwen. ,,Ik ben het balkon op gegaan", zegt de 84-jarige Poeldijker. ,,Beneden riep een jongen: 'bel 112, er is brand!' Dus dat hebben we gedaan. Niet veel later kwamen de hulpdiensten."

Van Dijk wordt door de politie verzocht niet meer naar binnen te gaan, gezien het wooncomplex inmiddels vol rook staat. ,,Met een hoogwerker zijn mijn vrouw en ik via het balkon naar beneden gebracht. Ik ben niet snel in paniek - ook nu niet - maar andere mensen hebben een behoorlijke tik gekregen." 

In het naastgelegen gebouw zijn Van Dijk en de andere bewoners vannacht opgevangen met koffie. Vanmorgen heeft de Poeldijker nog even een kijkje genomen in zijn woning. Dat was schrikken. ,,De douche, de slaapkamer en de vloer waren helemaal zwart." Hij slikt. ,,We hadden het aardig voor elkaar allemaal. In die 4,5 jaar dat we hier woonden, hebben we het altijd naar ons zin gehad. Nu krijgen we dit er overheen." 

Van Dijk en zijn vrouw worden, tot ze weer terug kunnen naar hun eigen woning, opgevangen in een hotel. ,,Het Carlton en Elzenhagen zijn beschikbaar gesteld", aldus Van Dijk.

Rookinname

Bij de brand is niemand gewond geraakt. Wel zijn twee bewoners vannacht meteen naar het ziekenhuis gebracht vanwege rookinname. Twee andere bewoners voelden zich niet goed worden toen ze het gebouw al uit waren, ook zij zijn in het ziekenhuis gecontroleerd. Aan het begon van de ochtend zouden ze allemaal weer uit het ziekenhuis ontslagen zijn.

Volledig scherm
Vannacht heeft een brand gewoed in een wooncomplex aan de Wittebrug in Poeldijk. © Regio 15

In samenwerking met indebuurt Westland