Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP).
Volledig scherm
Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). © ANP

Verbazing over toestaan van overvolle busjes met arbeidsmigranten in Westland: ‘Knijpen oogje dicht’

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) verbaast zich over het beleid van de gemeente Westland over het vervoer van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis. Daarom heeft hij vragen gesteld aan Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In Westland is het controleren van migrantenvervoer in busjes en auto’s door de politie geen prioriteit omdat anders de voedselvoorziening in gevaar komt, zo meldde de gemeente in een persbericht. Dit nadat bleek dat uitzendbureaus en werkgevers het niet zo nauw nemen met de voorschriften van de overheid en het RIVM. Westland riep de uitzendbranche wel op de coronamaatregelen te waarborgen. ‘Als het economisch belang in het geding komt, knijpen we een oogje dicht’, twittert Jasper van Dijk als reactie.

Arbeidsmigranten die naar (tuinbouw)bedrijven rijden om te werken, rijden met meerdere mensen in één vervoersmiddel. Zij zijn afhankelijk van gezamenlijke auto’s of busjesvervoer dat door uitzendbureaus wordt geregeld. Daardoor kan de anderhalve meter afstand niet worden gegarandeerd. Vakbond FNV trok daarop aan de bel.

Tekst gaat verder onder de foto

Van Dijk vraagt zich af wat de minister van dit beleid vindt en wat hij wil doen aan ‘het (stelselmatig) negeren van de 1,5 meter afstand’. ‘Wat onderneemt u tegen het beleid van de gemeente Westland, waar de werk- en woonomstandigheden alsmede de veiligheid van arbeidsmigranten niet voor het eerst worden veronachtzaamd?’

Hij roept minister Koolmees op een veilige vervoerswijze voor arbeidsmigranten te organiseren, zoals bijvoorbeeld bij Tradiro uit De Lier al is gebeurd door schermen in auto's te plaatsen. 

Tussenschotten in auto's bij Tradiro uit De Lier.
Volledig scherm
Tussenschotten in auto's bij Tradiro uit De Lier. © Tradiro

In samenwerking met indebuurt Westland