Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

‘Verbetering controle UWV-gegevens werd afgewezen’

De gemeente Westland heeft samen met Rotterdam en Den Haag het UWV meerdere malen benaderd om de controle van WW-uitkeringen te verbeteren. 

Dat laat ze weten in antwoord op vragen van ChristenUnie-SGP. Eerder onthulde het programma Nieuwsuur dat Poolse arbeidsmigranten massaal konden frauderen met hun WW-uitkering. 

‘De gemeente heeft met Den Haag en Rotterdam meerdere keren geprobeerd om het UWV te betrekken bij verbetering van persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen, inclusief verblijfsadres van arbeidsmigranten die in de Registratie niet-ingezetenen staan ingeschreven’, luidt het antwoord op de vragen van ChristenUnie-SGP. ‘Ondanks de steun van het ministerie van BZK en het ministerie van SZW voor de gemeentelijke pilot, werd de pilot door het UWV afgewezen.’

Ingezetene

Volgens de gemeente zijn de gegevens van arbeidsmigranten beter in beeld bij Westland dan in andere gemeenten, omdat in Westland de overgrote meerderheid staat inschreven als ‘ingezetene’. Daarnaast ontvangt Westland door de ‘Westlandse methode’ aangifte van verhuizing of emigratie van werkgevers en huisvesters. 

‘Dat maakt dat de kans dat de arbeidsmigrant in land van herkomst verblijft, maar nog steeds ingeschreven staat in de gemeente Westland als ingezetene (de basis van de ontdekte WW-fraude), vele malen kleiner is.’