Volledig scherm
Tot nu toe gingen er wekelijks 10 vrachtwagens op pad met 500 vrijwilligers om oud-papier op te halen. © Foto: Thierry Schut

Verenigingen moeten noodgedwongen stoppen met het inzamelen van oud papier en lopen geld mis

Verenigingen en kerken moeten noodgedwongen stoppen met het ophalen van oud papier in Westland. Het gemeentebestuur heeft dat besloten. Een afvalbedrijf neemt het over, wat de gemeente ook flink wat geld gaat kosten. 

De huidige papier-inzamelaar heeft het contract met de gemeente opgezegd en daarom moest de manier van ophalen onder de loep worden genomen. Momenteel wordt de papierinzameling in de avonden gedaan door Westlandse kerken en verenigingen die in ruil daarvoor een vergoeding krijgen.  

Na een bijeenkomst met de coördinatoren is gebleken dat er iets moet veranderen. De verenigingen krijgen geen vrijwilligers op de been overdag en nadat bleek dat afvalverwerker HVC het inzamelen met vrijwilligers in de avond niet zag zitten, moest de knoop worden doorgehakt.

Geen inkomsten meer

Vanaf 1 januari gaan verenigingen dus stoppen met het inzamelen van oud papier. De gemeente komt met een overgangsregeling, waardoor de clubs in 2020 nog wel een vergoeding ontvangen. De zeecontainers voor oud-papier verdwijnen op den duur ook. Wel gaat de gemeente kijken of er andere activiteiten zijn die de vrijwilligers kunnen doen in ruil voor de vergoeding.

De nieuwe manier van inzamelen zorgt bij de gemeente voor een jaarlijks tekort van 265.000 euro. Dat wil de gemeente dekken met de opbrengsten van de afvalstoffenheffing (248.000 euro).

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland