Volledig scherm
© anp

Vestia verkoopt 10.000 huizen in onder meer Westland en Pijnacker-Nootdorp

Woningcorporatie Vestia gaat ruim 10.000 woningen verkopen aan andere sociale verhuurders. Het gaat onder andere om woningen in Westland en Pijnacker-Nootdorp. Vestia gaat zich weer focussen op steden als Den Haag, Delft, Zoetermeer en Rotterdam. Hierna gaan er nog een keer 4000 huizen in de verkoop.

Met de huizenverkoop wil Vestia weer financieel gezond worden. Sinds 2015 verkocht de woningcorporatie niet meer op grote schaal omdat aflossen van leningen door de lage rente te duur was. Nu de waarde van het vastgoed de afgelopen jaren is gestegen, draagt de verkoop wel weer bij aan financieel herstel. De huizen moeten worden verkocht tegen de minimale marktwaarde van een pand in verhuurde staat.

Naast Pijnacker-Nootdorp (1350 huizen) en Westland (3850 huizen) gaat het om woningen in Barendrecht, Bergeijk, Brielle en Zuidplas. ,,Wij verkopen in deze zes gemeenten ons volledige bezit’’, verduidelijkt een woordvoerder. Eerder had Vestia gezegd dat ze geen huizen in Honselersdijk en Maasdijk zou verkopen, maar daar komt ze nu dus van terug. Dit komt onder andere omdat saneerder Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WS) eind april 2019 de verkoopstop voor complexmatige verkoop ophief.

Lokale corporaties

De woningen in deze gemeenten worden in eerste instantie aangeboden aan alle lokale woningcorporaties die actief zijn in de desbetreffende gemeenten. In Westland gaat het bijvoorbeeld om Arcade en Wonen Wateringen en in Pijnacker-Nootdorp om Rondom Wonen. Of huurders zelf ook hun woning mogen kopen, is nog onduidelijk.

Vestia wil zich, na de verkoop, weer gaan richten op de kerngemeenten Den Haag, Delft, Zoetermeer en Rotterdam. Het beheer van de huizen in de andere gemeenten en de woonopgaven die bestaan in de vier grote gemeenten, kan Vestia niet tegelijkertijd bolwerken. Na de verkoop kan er eventueel meer nieuwbouw plaatsvinden in de vier kerngemeenten.

,,In Rotterdam-Zuid bouwen we nu al nieuw. In meerdere gemeenten vinden renovatieprojecten plaats, waarbij we tegelijkertijd de woningen verduurzamen’’, aldus een woordvoerder van Vestia.

De verkoop van de tienduizend woningen moet volgend jaar afgerond zijn. Daarna zal nog een tweede verkoopronde volgen, namelijk van de vierduizend woningen die Vestia in het hele land nog in haar bezit heeft. ,,De verkoopopbrengsten van dat bezit gebruiken we (deels) voor investeringen in de kerngemeenten, waaronder nieuwbouw.”

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland