Volledig scherm
© Thinkstock

Vijf varianten voor toekomst sportpark Polanen

De toekomstverkenning van sportpark Polanen in Monster heeft vijf varianten opgeleverd. In vier van de vijf verkast tennisvereniging MLTV’90 naar het complex van Sportclub Monster.

Dat blijkt uit de verkenning die door een externe begeleider is gedaan en donderdag door het college is gedeeld met de gemeenteraad en de sportverenigingen in Monster. Aan de hand van deze verkenning is duidelijk dat zowel de tennis- als voetbalvereniging meerwaarde ziet in het clusteren van beide clubs op sportpark Polanen. Met een kinderopvang of gymzaal erbij zou een nóg bredere groep van het sportpark gebruik kunnen maken.

De variant die de voorkeur van de verenigingen heeft, is die waar de clubgebouwen naast elkaar komen te liggen. De tennisvereniging krijgt dan een nieuw gebouw, evenals 8 tennisbanen en 2 padelbanen op de plek van een voetbalveld. Het hoofdveld van Sportclub Monster wordt daarbij verplaatst, er komen twee nieuwe kunstgrasvelden en het huidige parkeerterrein wordt uitgebreid. De kosten voor deze variant worden geraamd op bijna 9,4 miljoen euro. 

Een andere variant is dat er acht tennisbanen en een clubgebouw komen op grond van de Westlandse Zoom.  Die moet een kleine vier miljoen euro kosten, maar kan niet op draagvlak rekenen bij de tennisclub. De voetbalvereniging zou bovendien niet kunnen uitbreiden en er is ook geen ruimte voor andere voorzieningen. Er is ook een variant waarbij de tennisvereniging niet verhuist en die kost niks. 

Duurste variant 

,,In de eerste variant wordt aan alle wensen van de sportclubs tegemoet gekomen’’, zegt sportwethouder Pieter Varekamp (VVD). ,,De kantines van beide verenigingen liggen tegen elkaar aan, zodat ze kunnen doorontwikkelen naar gezamenlijke facilitaire zaken, zoals bijvoorbeeld inkoop. Dat is wel de duurste variant, omdat je daarvoor de meeste wijzigingen moet aanbrengen.” 

Varekamp benadrukt dat er nog geen gelden gereserveerd zijn voor een verhuizing van MLTV‘90. ,,We nemen dit op in de voorzieningendiscussie”, zegt hij. ,,Die discussie zal na de zomer gevoerd worden. Hierin speelt nog een aantal zaken die gepaard gaan met forse investeringen. Daaruit zal naar voren komen wat we wel en niet gaan doen.”

De gemeente Westland heeft de laatste maanden extra gas gegeven op de verkenning voor de toekomst van sportpark Polanen, aldus Varekamp. ,,De gemeenteraad en de verenigingen wilden resultaat zien, nadat er in 2017 twee moties zijn aangenomen over de samenwerkingsplannen voor beide verenigingen”, zegt de wethouder. ,,En ik ook. De start van de toekomstplannen voor de Hoge Bomen in Naaldwijk was iets eerder. Daar hebben we wel de schets van gedeeld, maar er is nog geen definitieve doorrekening. Die is er bij Monster wel. Maar alle plekken, alle gebieden en alle dorpen zijn even belangrijk.”

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland